Vladimir Šeks primio izaslanstvo Nacionalnog savjeta za Europske integracije Crne Gore

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks održao je sastanak s izaslanstvom Nacionalnog savjeta za Europske integracije Crne Gore.

Vladimir Šeks je uvodno predstavio trenutačnu fazu pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Naglasio je da se Hrvatska nalazi u završnoj fazi tog procesa te je izrazio uvjerenje da će pregovori biti zaključeni u proljeće 2011. godine kako bi Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju za vrijeme mađarskog predsjedanja EU. Na sljedećoj međuvladinoj konferenciji u studenom ove godine Hrvatska bi trebala zatvoriti pregovore u tri poglavlja. Najzahtjevnija poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje, Hrvatska se nada zaključiti tijekom proljeća 2011. godine. Vladimir Šeks upoznao je goste i s ustavnim promjenama koje se odnose na modalitete pristupanja i funkcioniranja Hrvatske unutar EU. 

Predsjednik Nacionalnog savjeta Nebojša Medojević predstavio je uvodno način rada Nacionalnog savjeta koji se osnovan prema uzoru na hrvatski Nacionalni odbor. Naglasio je da je Crna Gora u Hrvatskoj prepoznala bliskog partnera u procesu približavanja euroatlantskim integracijama, što dokazuje i ovaj posjet kojem je cilj upoznati hrvatska iskustva u pripremanju infrastrukture parlamentarnih i vladinih tijela u idućem razdoblju. 

Središnja tema razgovora bila je postizanje konsenzusa parlamentarnih stranaka o ulasku u EU. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks ocijenio je da su konsenzus o ovom strateškom interesu i ojačana uloga parlamenta u pregovorima znatno podigli kvalitetu procesa pristupanja. Takav konsenzus se gradi kontinuirano, zaključio je, a najvažniji element jest da dnevnopolitička pitanja ne opterećuju strateško opredjeljenje Republike Hrvatske. Odnose dviju zemlja sugovornici su ocijenili vrlo dobrima, no istaknuta je i potreba daljnjeg razvijanja suradnje na stručnoj i tehničkoj razini. Obostrana spremnost postoji što dokazuje i ovaj radni posjet Republici Hrvatskoj, složili su se sugovornici.

Author: Služba za odnose s javnošću