Sabor jednoglasno donio Deklaraciju u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu

Zagreb - Hrvatski sabor u srijedu je i formalno izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKS) o privremenom puštanju otpuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja na slobodu, te pozvao Sud da opozove svoju odluku. 

Sabor je jednoglasno, glasovima 104 zastupnika, donio Deklaraciju u svezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu koju je inicirala nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Sabor poziva Vijeće sigurnosti UN-a da žurno raspravi djelovanje MKS-a u ovom slučaju kako se ne bi narušilo povjerenje u međunarodne institucije koje su osnovane kao promicatelji vladavine prava, uspostave pravde, mira i stabilnosti kao općeprihvaćenih vrijednosti.

Naglašava obvezu Republike Srbije, kao države kandidatkinje za članstvo u EU-u, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekt Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica, u skladu s vrijednostima međunarodnog prava i demokratskih standarda koje vrijede medu članicama Europske unije.

Sabor se u preambuli Deklaracije poziva na Ustav, vrijednosti mira, slobode, vladavine prava i demokracije, zauzima za nastavak procesa proširenja EU-a na individualnom vrednovanju postignuća država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija, naglašava potrebu punog poštivanja odredbi Statuta MKS-a. Poziva se i na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ističe odredbe Deklaracije o načelima međunarodnog prava s obzirom na prijateljske odnose i suradnju između država u skladu s Poveljom UN-a - Rezolucija Opće skupštine 2625 (XXV) iz 1970.
 

Author: Hina/Služba za medije