Vesna Pusić primila izaslanstva dvaju odbora bugarskog Narodnog sobranja

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet izaslanstva Odbora za europske poslove i nadzor europskih fondova i Odbora za vanjsku politiku i obranu Narodnog sobranja Republike Bugarske.

Vesna Pusić uvodno je upoznala članove izaslanstva s načinom i djelokrugom rada Nacionalnog odbora te s pozitivnim stranama ovakvog pristupa procesu pregovora. Govoreći o aktualnoj fazi pregovora, rekla je da bi Hrvatska sutra trebala zatvoriti dva poglavlja. Očekuje se da će Hrvatska na međuvladinoj konferenciji zatvoriti poglavlja 11. - Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22. - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, pojasnila je. Time će se broj zatvorenih poglavlja popeti na 30 od njih ukupno 35. Izrazivši uvjerenje da će Hrvatska zaključiti pregovore do ljeta, Vesna Pusić upoznala je goste s najznačajnijim postignućima i intenziviranjem komunikacije s europskim partnerima. Za Hrvatsku je iznimno važno da pregovore zaključi u lipnju, ponovila je, kako zbog predstojećih parlamentarnih izbora tako i zbog dostupnosti predviđenih sredstava iz EU fondova. 

Predsjednica Odbora za europske poslove i nadzor europskih fondova Monika Panayotova rekla je da je Hrvatska ostvarila iznimno mnogo u razdoblju pregovora. Hrvatska ima snažnu potporu svih političkih opcija u Bugarskoj, dodala je, te je izrazila nadu da će Hrvatska i Bugarska uskoro surađivati u okviru Europske unije. Govoreći o pregovorima, goste je posebno zanimao hrvatski model reforme pravosuđa. Vesna Pusić upoznala je goste s novim zakonima i dogovorila nastavak suradnje na ovom području. 

Author: Služba za odnose s javnošću