Zoran Milanović sastao se s povjerenikom za proširenje Rehnom

Zagreb - Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Zoran Milanović sastao se s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.

Razgovaralo se o pristupnim pregovorima Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji u svjetlu posljednjeg Izvješća Europske komisije o Hrvatskoj u kojem je registriran napredak Hrvatske i koje prvi put iznosi ciljani datum završetka pregovora, ako Hrvatska ispuni zadane kriterije. Također, razgovaralo se o ulozi parlamenta u pristupnom procesu te reformskim zahvatima koji predstoje Hrvatskoj kako bi u sljedećoj godini mogla zaključiti pregovore za članstvo. 

Olli Rehn istaknuo je važnost koju uspostavljeni konsenzus svih parlamentarnih stranaka ima za proces integracije Hrvatske u Uniju, kao i njegovu važnost za provođenje reformi i za što brže usklađivanje zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Smatra da Hrvatska može ostvariti ciljani rok za završetak tehničkih pregovora do kraja 2009. godine. "Želimo da se Hrvatska što prije priključi Europskoj uniji i postane njezina 28. članica", rekao je Rehn. Što se tiče neriješenih graničnih pitanja Hrvatske i Slovenije, europski povjerenik rekao je da je to bilateralno pitanje koje ne treba dovoditi u vezu s pristupnim pregovorima Hrvatske za članstvo u EU, te je zaželio da ga dvije zemlje riješe u što skorije vrijeme.

Author: Služba za odnose s javnošću