Milorad Pupovac primio veleposlanicu Australije Beverly Mercer

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u posjet veleposlanicu Australije u RH Beverly Mercer. 

Središnja tema sastanka bila je završna faza hrvatskih pristupnih pregovora. Naglasivši pozitivnu ulogu parlamentarne diplomacije u tom procesu, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac rekao je da je Hrvatska danas bliže zatvaranju pregovora prije ljeta. Naravno, dodao je, uspjeh prije svega ovisi o ispunjavanju postavljenih mjerila. 

Veleposlanicu je zanimala uloga Sabora u ovoj fazi te odnosi sa susjednim državama. Zastupnik Pupovac odgovorio je da je uvjeren da će Sabor i dalje pratiti tempo pregovora, a Hrvatska će, kao i do sada, podupirati zemlje koje je okružuju na njihovom europskom putu. Presuda iz Haaga, dodao je, zakomplicirala je komunikaciju Europske unije građanima te će biti potreban snažniji angažman na tome području.

Na sastanku je bilo riječi i o preostalim problemima izbjeglica i povratnika. Milorad Pupovac podsjetio je veleposlanicu na planiranu donorsku konferenciju kojom bi se pokušali riješiti problemi ljudi koji se još nisu vratili svojim domovima u ovoj regiji. Najvažniji izazov u predstojećem razdoblju jest revitalizacija područja na kojima žive povratnici, poticanje zapošljavanja te dostupnost zdravstvene i socijalne skrbi.

Bilo je riječi i o poticanju suradnje na razini sveučilišta između Hrvatske i Ausralije. Zaključno, veleposlanica Mercer predstavila je zastupniku Pupovcu australsku kandidaturu za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, za razdoblje od 2013. do 2014. godine.

Author: Služba za odnose s javnošću