Vesna Pusić primila izaslanstvo Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je izaslanstvo Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore s predsjednikom Savjeta Nebojšom Medojevićem.

Pusić je istaknula da Nacionalni odbor kao parlamentarno tijelo za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji predstavlja originalni hrvatski doprinos procesu pregovora. Osnovan 2005. godine kao rezultat uspostavljenog konsenzusa u Saboru po pitanju Europske unije, Odbor je sve svoje odluke također donosio konsenzusom. Time je svaki individualni zastupnik, član Odbora, de facto dobio mogućnost ulaganja veta na cijeli proces, što se u stvarnosti nije nikad dogodilo, ali je zato podignuta razina odgovornosti u procesu donošenja odluka. Iako je proces pripremanja i slanja pregovaračkih stajališta trajao duže zbog potrebe usuglašavanja, znatno je skraćeno vrijeme implementacije odluka, objasnila je predsjednica Nacionalnog odbora, istaknuvši svoj stav da je nemoguće voditi proces europskih integracija, a da izostane konsenzus svih većih parlamentarnih stranaka. Također, naglasila je da parlamentarno tijelo koje se bavi pregovorima treba imati svoju autonomnu komunikaciju s vladom, glavnim pregovaračem, ali i europskim institucijama, jer se time dobiva potpunija slika čitavog procesa pregovora. Osvrnula se i na direktan doprinos pregovora hrvatskom pravosuđu, gdje su upravo pregovori bili glavni instrument pritiska da se krene u ključne reformske zahvate u pravosudnom sustavu. 

Predsjednik Nacionalnog savjeta za europske integracije Crne Gore Nebojša Medojević istaknuo je da Crna Gora u studenom očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije te skoro dobivanje statusa kandidata i početak procesa pregovora. Govoreći o Nacionalnom savjetu za europske integracije Crne Gore, rekao je da je to strateško savjetodavno tijelo dosad za cilj imalo bolju koordinaciju i nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a u budućnosti, s određenim modifikacijama unutar njegove strukture i nadležnostima, imat će za cilj praćenje i nadgledanje tijeka pregovora o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji. Nacionalni savjet odluke donosi također konsenzusom i dosad je to tijelo predstavljalo političku kontrolu čitavog procesa, koju će, otkad krene proces pregovora, trebati pretočiti u radni konsenzus. Pred Crnom Gorom je zadatak izbora pregovaračkog tima i glavnog pregovarača te stvaranje ukupne administrativne strukture za vođenje pregovora. Na kraju je zajednički ocijenjeno da parlamentarna tijela za nadzor procesa pregovora doprinose političkom sazrijevanju država, pri čemu proces europskih integracija ujedno označava proces postupnog preuzimanja odgovornosti svake države za budućnost čitave regije. 

Author: Služba za odnose s javnošću