Flego primio privremenu otpravnicu poslova srbijanskoga veleposlanstva Bosu Prodanović

Zagreb - Voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Gvozden Srećko Flego primio je privremenu otpravnicu poslova Veleposlanstva Republike Srbije Bosu Prodanović.

Sastanak je organiziran na zahtjev privremene otpravnice poslova srbijanskoga veleposlanstva Bose Prodanović radi dobivanja informacija o stavovima voditelja Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE-u vezano uz mogućnost primanja Kosova u članstvo Vijeća Europe. 

Flego je izvijestio Prodanović o nedavnome susretu hrvatskoga izaslanstva s parlamentarcima Kosova tijekom proljetnoga zasjedanja PSVE-a. Istaknuo je kako drži da se kod primanja u članstvo organizacije kakva je Vijeće Europe uvijek treba držati principijelnosti, posebno u odnosu na standarde koje ta organizacija drži temeljima svog postojanja. 

Izvijestio je također kako se u okvirima Odbora za nadgledanje PSVE-a radi na izvješću o stanju ljudskih prava, funkcioniranju pravne države i općenito razvoju demokracije na Kosovu, o kojem će se raspravljati nakon podnošenja izvješća, vjerojatno u prvoj polovini sljedeće godine. Na temelju ovoga izvješća parlamentarci će odlučivati ispunjava li Kosovo ključne uvjete koje Vijeće Europe postavlja svim aspirantima na članstvo, pojasnio je Flego.

Izmijenjeni su i stavovi o drugim aktualnostima u sklopu bilateralnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, a sastanak je zaključen iskazivanjem dobre volje i otvorenosti obiju strana radi unaprjeđenja odnosa.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove