Frano Matušić primio predsjednika Odbora za vanjsku politiku i sigurnost izraelskog parlamenta Tzahija Hanegbija

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjska politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić i članovi Odbora primili su u službeni posjet predsjednika Odbora za vanjsku politiku i sigurnost Knesseta Države Izrael Tzahija Hanegbija i članove Odbora.

Frano Matušić iznio je glavne smjernice Odbora u kreiranju vanjske politike Sabora. U prvom redu to su aktivnosti Sabora u pristupnom procesu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, hrvatskom vanjskopolitičkom prioritetu. Nadalje, među glavnim aktivnostima su one koje uključuju razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa zemljama regije, kao i aktivnosti u kreiranju zajedničke vanjske politike Europske unije. Naglasio je da je pregovarački proces za članstvo Hrvatske u EU u završnoj fazi. Zatvorena su 22 pregovaračka poglavlja od ukupno 33 i Hrvatska očekuje da će do sredine sljedeće godine uspješno zaključiti pregovore. "Činjenica da smo postali punopravni članovi NATO-a znatno je pridonijela jačanju stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, a ulazak u članstvo Unije i gospodarski će osnažiti zemlju", rekao je Matušić.

Hrvatska smatra da u mnogim područjima može surađivati s Izraelom i da je ukupna perspektiva za razvoj bilateralnih odnosa vrlo dobra. Hrvatsku zanima još veće otvaranje izraelskog tržišta za hrvatske proizvode, a isto tako je zainteresirana i nastoji zainteresirati izraelske poslovne krugove na ulaganja u Hrvatsku, gdje su prepoznati sektori infrastrukture, turizma i energetike kao najinteresantniji za potencijalne izraelske ulagače. Ipak, kao pitanje od prvorazrednog značenja šire regije istaknuto je pitanje sigurnosti, stabilnosti i mira na Bliskom istoku. Hrvatska je za rješavanje tog pitanja i sama zainteresirana, jer hrvatski kontingent sudjeluje u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni. Hrvatska pomno prati situaciju na Bliskom istoku i slijedi politiku Europske unije koja se tiče svih događaja na tom području, istaknuo je Matušić. Naglasio je važnost suradnje Hrvatske i Izraela u Uniji za Mediteran, posebice se osvrnuvši na suradnju parlamentarne diplomacije i njezine aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Knesseta istaknuo je da izraelska delegacija ovim posjetom želi pridonijeti još bržem razvoju bilateralnih odnosa i dati svoju potporu jačanju gospodarskih i poslovnih veza Hrvatske i Izraela. Dobra volja koja postoji u obje zemlje sada se treba pretvoriti u stvarne projekte, a izraelski ulagači posebno su zainteresirani za projekte s područja infrastrukture, poljoprivrede, turizma i financijskog sektora. U tom cilju počeo je djelovati, i u Hrvatskoj i u Izraelu, Hrvatsko-izraelski poslovni klub, a osnivači Kluba su poznata imena iz političkog, kulturnog i gospodarskog života Hrvatske i Države Izrael. Ciljevi su promicanje i unapređivanje gospodarske, znanstvene i druge suradnje pripadnika hrvatskog i izraelskog naroda te poticanje razvoja poduzetništva i poduzetničkih inicijativa između dviju zemalja. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Knesseta uputio je poziv predsjedniku i članovima Odbora za vanjsku politiku Sabora da posjete Izrael, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Author: Služba za odnose s javnošću