Frano Matušić primio u službeni posjet predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlüta Çavuşoğlua

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frano Matušić primio je u službeni posjet predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlüta Çavuşoğlua. Sastanku je nazočio i potpredsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE Miljenko Dorić. 

Frano Matušić zahvalio je predsjedniku Parlamentarne skupštine Vijeća Europe na sveukupnoj potpori hrvatskim nastojanjima za što skorijim završetkom pregovora s EU. Naglasio je da se ove godine navršava petnaest godina članstva Hrvatske u Vijeću Europe. Naime, Republika Hrvatska postala je 6. studenoga 1996. godine punopravnom članicom Vijeća Europe i otada njeni predstavnici redovito sudjeluju u radu Skupštine i njezinih tijela. Osnovne zadaće Parlamentarne skupštine Vijeća Europe su razvoj demokracije i zaštita ljudskih prava, što ona postiže aktivnostima usmjerenima na jačanje funkcioniranja pravnog sustava i pravne države, slobode medija, kulture, obrazovanja, zaštite okoliša i razvoja demokracije na lokalnoj razini.  

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe pohvalio je rad hrvatskih predstavnika u Vijeću Europe, svih članova Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, njihovo redovito i aktivno sudjelovanje na plenarnim sjednicama Parlamentarne skupštine, kao i doprinos i učešće u radnim tijelima. Istaknuo je da Vijeće Europe snažno podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji i s tim povezano njezinu važnu ulogu u regiji. 

Author: Služba za odnose s javnošću