Izaslanstvo Odbora za europske poslove sudjeluje na 52. sastanku COSAC-a

Rim – Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar, potpredsjednik Gordan Jandroković te članovi Ingrid Antičević Marinović i Damir Mateljan sudjeluju na 52. sastanku Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC). Teme dodnevnog sastanka čiji je domaćin talijanski Senat rezultati su talijanskog  predsjedanja Vijećem Europske unije, peta godišnjica stupanja Lisabonskog ugovora na snagu, revizija strategije Europa 2020, politika Europske unije prema Sredozemlju i istoku Europe te demokratski nadzor nad europskim agencijama.

Najvažniji govornici prvog dijela sastanka bili su talijanski premijer Matteo Renzi i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Renzi se osvrnuo na talijansko predsjedanje Vijećem Europske unije, naglasivši kako je glavni prioritet predsjedanja bilo stvaranje uvjeta za gospodarski rast. Plan ulaganja za Europu novog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera smatra dobrim korakom u tom smjeru, s obzirom na to da rast nije moguć bez ulaganja. Timmermans je govorio o institucionalnom ustroju Unije pet godina nakon stupanja Lisabonskog ugovora na snagu. Rekao je kako se osobito veseli suradnji s nacionalnim parlamentima kao jamcima demokratičnosti europskih odluka. Najavio je kako će tijekom njegova mandata Komisija zauzeti proaktivniji stav u suradnji s nacionalnim parlamentima.

Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar osvrnuo se na izlaganje Fransa Timmermansa rekavši kako je Lisabonski ugovor suočio nacionalne parlamente s novim prilikama, ali i izazovima. Proceduru provjere poštovanja načela supsidijarnosti ocijenio je suviše složenom za ostvarivanje značajnijeg utjecaja nacionalnih parlamenata na procese donošenja odluka u Europskoj uniji te je procijenio kako je za parlamente racionalnije usredotočiti se na nadzor nad djelovanjem svojih vlada u Vijeću Europske unije. U tom je smislu pozdravio uključivanje Vijeća u donošenje Radnog programa Komisije, što i nacionalnim parlamentima neizravno omogućuje uključivanje u proces formiranja europskih prioriteta.

Sastanak COSAC-a nastavit će se raspravom o reviziji strategije Europa 2020, a trajat će do sutra, 2. prosinca kad će biti zaključen usvajanjem Zaključaka i Doprinosa, dokumenta koji se upućuje nacionalnim parlamentima, Europskom parlamentu, Vijeću i Komisiji.
 

Author: Odbor za europske poslove