Boljunčić i Mondekar održali sastanke s francuskim parlamentarnim zastupnikom Patrickom Blocheom

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valter Boljunčić i predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar danas su se na odvojenim sastancima susreli s predsjednikom Odbora za kulturu i obrazovanje francuske Nacionalne skupštine i voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Francuske i Hrvatske Patrickom Blocheom.  

Dosadašnja suradnja Hrvatske i Francuske na području kulture, obrazovanja i znanosti te budući projekti i programi koji mogu doprinijeti još intenzivnijoj suradnji na tom području bile su središnje teme razgovora predsjednika Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Valtera Boljunčića i predsjednika Odbora za kulturu i obrazovanje francuskoga parlamenta Patricka Blochea. 

 - Francuska je zemlja koja ima razvijenu kulturnu djelatnost i tradiciju čuvanja kulturne baštine, i Hrvatska iz njezina iskustva može još mnogo toga naučiti, istaknuo je Boljunčić. Posebno je izrazio zadovoljstvo time što je do susreta došlo uoči početka manifestacije "Rendez-Vous", Festivala Francuske koji će se u Hrvatskoj odvijati od svibnja do rujna, a započet će večeras otvaranjem izložbe "Rodin u Meštrovićevom Zagrebu" u Umjetničkome paviljonu. 

Bloche je ocijenio dosadašnju suradnju na području visokoga obrazovanja vrlo dobrom, posebice u sklopu programa stipendiranja hrvatskih studenata u Francuskoj. U vezi s muzejskom djelatnošću govorio je o francuskim zakonodavnim rješenjima koji su doneseni prije desetak godina radi racionalizacije prekobrojnih muzeja. - Za provođenje ovog procesa, na temelju stručnih kriterija, zaduženo je Vijeće francuskih muzeja, rekao je Bloche. Podsjetio je i da se ove godine obilježava deseta obljetnica potpisivanja Međunarodne konvencije o kulturnoj raznolikosti. - Naše su zemlje dobar primjer kulturne i jezične raznolikosti i moramo ih čuvati i dobro upravljati našom baštinom, istaknuo je Bloche. 

Na odvojenom sastanku predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar i Patrick Bloche razmijenili su mišljenja o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i Francuskoj koje se još uvijek suočavaju s posljedicama 

gospodarske krize i problemom nezaposlenosti te o provođenju reformi koje Europska komisija traži od svojih članica. 

Govorilo se i o aktualnim raspravama oko pregovora EU-a i SAD-a o Partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP). - Iako je strah od potpisivanja ovoga ugovora u Francuskoj u jednom dijelu javnosti pretjeran, ipak treba biti oprezan, rekao je Bloche. Dodao je kako se Francuska zalaže da kultura i mediji ne budu dio ugovora jer se oni ne bi smjeli komercijalizirati. Američke želje potrebno je dobro uskladiti s konceptima EU-a i pri tome voditi računa o međusobnim kulturološkim razlikama, složili su se sugovornici. 
 

Author: Služba za medije