Završena Konferencija odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije u talijanskom Senatu

Rim - Sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) nastavljen je danas s raspravom o reviziji strategije Europa 2020 i politici Europske unije prema Sredozemlju i istočnoj Europi. Odbor za europske poslove Hrvatskoga sabora drugi dan konferencije predstavljao je njegov potpredsjednik Gordan Jandroković, a na sastanku je nazočio i hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Ramon Valcarcel Siso govorio je o politici Europske unije prema Sredozemlju i istočnoj Europi kao najvažnijim susjednim makroregijama EU-a. Istaknuo je kako se europska politika susjedstva treba prilagoditi razlikama između pojedinih susjednih država. 

U raspravi koja je uslijedila potpredsjednik Odbora za europske poslove Gordan Jandroković rekao je da Europska unija, kao prostor temeljnih vrijednosti demokracije i vladavine prava, ima najveću odgovornost prema svojem južnom i istočnom susjedstvu zbog čega se mora postaviti kao ključni akter u politici prema tom području. Osiguranje jedinstvene europske politike doprinijet će ostvarivanju tog cilja, a članice Unije koje ne graniče izravno s kriznim područjima moraju osvijestiti postojanje južnog i istočnog susjedstva jer ono utječe na Europsku uniju u cjelini, istaknuo je Jandroković. Kazao je kako je situacija na istoku Europe pokazala koliko EU i mogućnost članstva u njoj mogu utjecati na pojedine države, ali i na šire političke odnose na europskom kontinentu, što je važno i za budućnost Europske unije. 

Prilikom usuglašavanja teksta Zaključaka i Doprinosa COSAC-a, dokumenata koji obuhvaćaju glavna mišljenja iz rasprava s održanog sastanka, prihvaćen je amandman izaslanstva saborskog Odbora za europske poslove. Amandmanom se pozdravlja Komunikacija Europske komisije o strategiji proširenja Europske unije i o glavnim izazovima u 2014. i 2015. te ističe važnost nastavka politike proširenja kao doprinosa provedbi unutarnjih reformi u državama kandidatkinjama i u mogućim kandidatkinjama za članstvo.
 

Author: Odbor za europske poslove