U Saboru održan sastanak Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Na zahtjev veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka u Hrvatskome saboru održan je sastanak Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Uz voditeljicu skupine Gordanu Sobol sastanku su nazočili i Goran Marić, Melita Mulić i Ivan Šimunović.

Glavna tema sastanka bila je postupak ratifikacije Sporazuma o pridruživanja između Europske unije i Ukrajine koji bi tijekom sutrašnjeg dana trebao biti ratificiran u hrvatskom parlamentu. Razgovaralo se također i o društveno-političkoj situaciji u Ukrajini, pri čemu je veleposlanik Levčenko informirao sugovornike o rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora održanih krajem listopada ove godine i formiranju nove ukrajinske vlade i parlamenta. 

Tijekom sastanka govorilo se i o situaciji u privremeno okupiranim područjima Ukrajine. Članovi Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva naglasili su da  Hrvatska podupire Ukrajinu u svim nastojanjima očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Istaknuli su da je Hrvatska, osim na humanitarnom planu, spremna pomoći Ukrajini i na drugim područjima. Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine sugovornici su se suglasili kako je potrebno intenzivirati turističku i trgovinsku suradnju i poboljšati prometnu  povezanost. 

Na kraju razgovora sudionici sastanka izrazili su nadu da će ratifikacija Sporazuma između Europske Unije i Ukrajine pridonijeti produbljivanju i jačanju suradnje između država članica i Ukrajine na svim područjima od zajedničkog interesa.
 

Author: Hrvatsko-ukrajinska međuparlamentarna skupina prijateljstva