Gordan Jandroković primio veleposlanika Slovačke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primio je u nastupni posjet veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj Jána Báňasa. 

Veleposlanik je uvodno izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom između dviju zemalja, te je upoznao predsjednika Odbora o trenutnoj političkoj situaciji u Slovačkoj Republici koju očekuju prijevremeni izbori. 

Gordan Jandroković je, zaželjevši dobrodošlicu veleposlaniku, zahvalio na aktivnom zalaganju Slovačke i njezinoj potpori Hrvatskoj na putu u EU.  Složili su se da su odnosi među dvjema državama odlični što potvrđuje i živa suradnja na svim područjima, iako postoji prostor za povećavanje gospodarske razmjene. Hrvatsko gospodarstvo je tradicionalno okrenuto tržištima jugoistočne i zapadne Europe, te je potrebno aktivnije pristupanje tržištima srednje Europe koja su u fazi snažnog razvoja, posebno nakon posljednjeg vala proširenja EU, dodao je Gordan Jandroković. Veleposlanik je potvrdio razvoj gospodarstva u posljednjim godinama koji je omogućen porastom investicija i smanjenjem korupcije. Izražen je nedostatak green field investicija u Hrvatskoj koje bi ubrzale rast proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva. 

Ján Báňas je u ovom kontekstu pohvalio Hrvatsku gospodarsku komoru koja je aktivno sudjelovala u tržišnoj razmjeni između Hrvatske i Slovačke. Posebno je istaknuo da je Hrvatska tradicionalno najomiljenija turistička destinacija što potvrđuje i broj od 150 000 gostiju iz Slovačke na Jadranu prošlog ljeta, te je ovom prigodom najavio i inicijativu o otvaranju dva nova počasna konzulata u Splitu i Rijeci koji bi još više doprinijeli kvalitetnijem odmoru slovačkih građana na Jadranu.

U nastavku sastanka  naglašena je vrlo dobra politika RH prema nacionalnim manjinama koje u obje države ostvaruju sva svoja prava. Nastupni posjet veleposlanika završen je u srdačnom ozračju dogovorom o nastavku suradnje.