Predsjednik Odbora za ratne veterane Vlado Jukić primio izaslanstvo Senata Kraljevine Tajland

Zagreb - Predsjednik Odbora za ratne veterane Vlado Jukić sa članovima Odbora primio je u radni posjet članove Stalnog odbora za socijalni razvoj i socijalnu sigurnost Senata Kraljevine Tajland. 

Na sastanku se razgovaralo o radu odbora dviju zemalja, te su razmijenjena iskustva o aktivnostima parlamenata. Vlado Jukić informirao je goste o načinu rada Odbora za ratne veterane. Istaknuo je da Republika Hrvatska izdvaja velika materijalna sredstva za hrvatske branitelje, ratne veterane iz Drugog svjetskog rata i političke zatvorenike. Naveo je i neke od problema kojima se bavi Odbor, a to su nestale osobe u Domovinskom ratu i problem zdravstvene njege za hrvatske branitelje. 

Predsjednik Stalnog odbora za socijalni razvoj i socijalnu sigurnost Senata Kraljevine Tajland Nirun Phitakwatchara istaknuo je kako u Tajlandu postoje dva parlamentarna doma: Senat i Predstavnički dom. Senat u Kraljevini Tajland oformljen je 1997. godine. Članovi Senata ne pripadaju političkim strankama, već su neovisni kandidati. Izbori za Senat odvijaju se na razini provincija. U Predstavnički dom zastupnici se biraju prema stranačkoj pripadnosti. Senat ima tri ključne odgovornosti: praćenje i ocjena vlade, izmjene zakona i izbor predstavnika koji će biti na čelu neovisnih tijela. Osim Odbora, u Senatu postoje i pododbori koji su zaduženi za različita područja. Odbor za ratne veterane djeluje u okviru Ministarstva obrane. 

U nastavku su razmijenjena iskustva o tržišnom gospodarstvu, slobodi izražavanja političkog mišljenja i statusu političkih zatvorenika. Sastanak je završen zahvalama na ukazanoj dobrodošlici i planovima o budućim susretima.