Neven Mimica primio predstavnice Europske banke za obnovu i razvitak u Republici Hrvatskoj

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u radni posjet direktoricu Ureda Europske banke za obnovu i razvitak u Republici Hrvatskoj Charlotte Ruhe i voditeljicu Glavnog odjela za gospodarstvo Europske banke za obnovu i razvitak Helenu Schweiger.

Gošće su izrazile svoje uvjerenje da Hrvatska može biti zadovoljna posljednjim Izvješćem Europske komisije u kojem je prepoznat i u kojem se konstatira napredak Hrvatske te se prvi put navodi okvirni datum završetka tehničkih pregovora, kraj 2009. godine. Zanimalo ih je na kojim područjima Hrvatska smatra da će trebati uložiti najviše napora i koji će biti najveći izazovi u nadolazećem vremenu te koja pregovaračka poglavlja Hrvatska ocjenjuje najzahtjevnijima. 

Mimica je rekao da je bez sumnje riječ o najpozitivnijem izvješću o Hrvatskoj do sada u kojem Europska komisija prvi put iznosi moguću godinu završetka pregovora, pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve kriterije. Također, smatra Izvješće objektivnim i realističnim, ono vrednuje postignut napredak, ali i iznosi zamjerke i precizira područja na kojima treba u preostalom vremenu učiniti nužne reformske iskorake. Oni se ponajprije tiču pregovaračkih poglavlja Pravosuđa i temeljnih prava i Tržišnog natjecanja. Kad su u pitanju politički kriteriji, najvažnija je reforma pravosuđa i nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, reforma javne administracije, povratak prognanika, implementacija prava manjina, veća decentralizacija. Kad su u pitanju ekonomski kriteriji, prioriteti su restrukturiranje brodogradnje vezano za Poglavlje Tržišno natjecanje, zatim porezna politika, te poljoprivreda.

Mimica je naglasio da sve parlamentarne političke stranke daju punu političku podršku provođenju reformi koje sadržajno najviše donose hrvatskim građanima, a ujedno omogućuju članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Zaključio je da vjeruje kako Hrvatska može zaključiti tehnički dio pristupnih pregovora s EU, odnosno zatvoriti sva pregovaračka poglavlja do kraja 2009. godine.

Author: Služba za odnose s javnošću