Vesna Pusić primila ministra životne sredine i prostornog planiranja Srbije Dulića

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sa članovima Odbora Nevenom Mimicom, Miloradom Pupovcem i Marijom Pejčinović Burić te vanjskim članom Odbora Emilom Tedeschijem primila je u radni posjet ministra životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije Olivera Dulića.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije Oliver Dulić uvodno je naglasio svrhu današnjeg posjeta, a to je razmjena iskustava s hrvatskom stranom o pregovaračkom procesu s EU.

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić predstavila je gostima funkcije i zadaće Odbora u pregovaračkom procesu Hrvatske i Europske unije, podsjetivši da je Odbor formiran 2005. godine kao rezultat suglasnosti svih parlamentarnih stranaka oko pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Upravo taj politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka ocijenjen je kao vrlo važna početna točka za parlamentarni angažman u pregovaračkom procesu. Osnovne nadležnosti Nacionalnog odbora su nadzor pregovaračkog procesa s EU te strukturiranje i praćenje okvira u kojima se kreću pregovori, kazala je predsjednica Odbora Pusić. Podsjetila je i na aktivniju komunikaciju s javnošću koja je od iznimnog značenja za pregovarački proces s EU kako bi se odvijao kvalitetno i transparentno.

Članovi Nacionalnog odbora izlažući hrvatska iskustva u pregovorima s EU naglasili su da je tijelo poput Nacionalnog odbora u Hrvatskome saboru također potrebno u parlamentu Republike Srbije kao iznimno važan faktor uvida u budući pregovarački proces s EU.

Author: Služba za odnose s javnošću