Članovi Odbora za ravnopravnost spolova posjetili požešku kaznionicu

Požega - Izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova u sastavu: predsjednica Gordana Sobol te članovi Šimo Đurđević, Mirjana Ferić-Vac, Romana Jerković, Đurđica Sumrak, Vesna Škulić i Božica Šolić, posjetili su kaznionicu u Požegi, s prvenstvenom namjerom upoznavanja sa životom zatvorenica u jedinoj zatvorskoj instituciji za žene u Republici Hrvatskoj.

U ime Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa u Požegi je bio i v.d. ravnatelja Branko Peran, koji je zajedno s upraviteljem kaznionice Slavkom Oreškovićem i njegovim suradnicima izvijestio članove Odbora o temeljnim činjenicama vezanim za stanje u zatvorskom sustavu, s posebnim naglaskom na situaciju u ženskom zatvoru Požega. Naglašeno je da je osnovni problem svih zatvora prenapučenost, slijedom kojih okolnosti je nužno definiran i sam pristup radu u okvirima sustava. 

U ženskom zatvoru Požega trenutno se nalazi 151 zatvorenica, od čega su četiri žene rodilje koje u posebnom odjelu mogu sa svojom djecom boraviti do njihove treće godine starosti. Ukazano je kako zatvorenice imaju mogućnost sudjelovanja u tretmanskim programima, kao i rada u tekstilnoj radionici, kuhinji, na pranju rublja i slično, a na raspolaganju im je i informatička radionica te prilično dobro opskrbljena knjižnica.

Članove Odbora zanimalo je kakve se vrste tretmana provode sa zatvorenicama te imaju li mogućnost psihološkog savjetovanja kao i programe odvikavanja od ovisnosti. Pojašnjeno im je o kakvim se tretmanima radi te ukazano na problematičnu činjenicu da niti nakon nekoliko oglašenih natječaja Uprava kaznionice u Požegi nije bila u mogućnosti zaposliti psihologa niti stalnog liječnika – jer nije bilo interesa. Usprkos tome, Uprava nastoji provoditi aktivnosti koje bi pojačale medicinsku skrb nad zatvorenicama te je tako za sve njih nedavno, u suradnji s vanjskim institucijama, uspješno organiziran mamografski pregled.

Posjet je završio obilaskom zatvorskih prostora, uključujući odjel za maloljetnice i dio muškog zatvora.

Author: Odbor za ravnopravnost spolova