Veleposlanica Wallaas: Impresionirana sam saborskom strukturom za praćenje pridruživanja EU

Zagreb -  Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet veleposlanicu Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Elisabeth Walaas. 

Veleposlanica se zanimala za ulogu koju saborski Odbor za europske integracije ima u procesu pregovaranja Hrvatske i EU, te ulogu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. Mimica je rekao da je uloga Odbora za europske integracije nadasve praćenje procesa usklađivanja domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, a do sada je učinjena polovica toga posla, usklađeno je 200 zakona. Ove godine bi prema Planu uskladbe trebalo uskladiti još 60 zakona, a Hrvatska planira do kraja 2008. godine završiti ovaj posao. Odbor za europske integracije  razmatra i sva važna EU pitanja i priprema se za vrijeme kada će Hrvatska biti dio strukture EU, kazao je Mimica. Što se tiče Nacionalnog odbora, Mimica je rekao da je to savjetodavno tijelo za praćenje tijeka pregovora po svim pregovaračkim poglavljima, koje prati, vrednuje i ocjenjuje, te daje smjernice Vladi, a rezultat je uspostavljenog konsenzusa u Hrvatskom saboru o pitanju EU, gdje sve parlamentarne stranke podupiru ovaj hrvatski vanjskopolitički prioritet. Napomenuo je da se u Hrvatskoj paralelno radi na tri procesa: reformama, pregovorima s EU i provođenju komunikacijske strategije na približavanju EU građanima, gdje je interes na konkretnim pitanjima i konkretnim odgovorima koji se tiču budućnosti Hrvatske u EU.

Veleposlanica smatra velikim uspjehom Hrvatske uspostavljanje konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pitanju eurointegracija, koje nose i unutarnje reforme. „Impresionirana sam strukturom koju ste uspostavili u Saboru da pratite ovaj proces i Norveška vas u tome snažno podupire, iako nije u članstvu EU“. Naglasila je da su ovi procesi osobito bitni za ukupno društvo, razvoj demokracije i stabilnost, te ekonomski napredak zemlje, a Norveška će rado prenijeti svoja iskustva iz pregovora s EU koje je vodila za područje poljoprivrede i ribarstva. Zaključila je da Norveška u svakom slučaju želi tješnje veze s Hrvatskom, a podupire hrvatsku budućnost u EU i NATO-u.