Predstavljen projekt tematskog parka "Nikola Tesla"

Zagreb - Na današnjoj prvoj sjednici Provedbenog odbora za izgradnju Memorijalnog centra Nikole Tesle predstavljen je projekt tematskog parka ''Nikola Tesla'' u Smiljanu. 

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Provedbenog odbora Darko Milinović otvorio je sjednicu riječima da je glavna zadaća ovog Odbora pratiti sve aktivnosti vezane uz izgradnju Memorijalnog centra Nikole Tesle, te da će se njegova zasjedanja permanentno održavati do 10. srpnja ove godine kada će se održati završna svečanost. 

Projekt će obuhvatiti šire područje Smiljana, udaljenih 6 kilometara sjeverozapadno od Gospića, a uključivat će rješavanje zastarjele infrastrukture uključujući i rekonstrukciju prilazne ceste, sanaciju vodovoda i modernizaciju energetske mreže. Danas predstavljen idejni projekt tematskog parka ''Nikola Tesla'' predviđa izgradnju suvremenog parka na površini od 14 000 četvornih metara koji bi prije svega bio namijenjen edukaciji o Teslinom radu, životu i njegovoj ostavštini smješten u prostor njegovog odrastanja. Uz izgradnju Tesline ispitne stanice koja bi simulirala njegova ispitivanja, vodenica na prirodnom vodopadu, interaktivnih panoa i dječjeg igrališta, u središnjem dijelu parka bila bi smještena i višenamjenska multimedijska dvorana. U centralnom dijelu također će biti postavljen spomenik ovom velikom znanstveniku čije će postavljanje financirati grad Gospić i Ministarstvo kulture, koji su već pokrenuli obnovu njegove rodne kuće i mjesne crkve. 

Cijeli projekt vrijedan je 46 milijuna kuna i bit će predstavljen Organizacijskom odboru za pripremu programa obilježavanja Godine Nikole Tesle.