Gordan Jandroković primio izaslanstvo Narodnoga sobranja Republike Bugarske

Zagreb - U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednik Narodnoga sobranja Republike Bugarske Georgij Pirinski s izaslanstvom sastao se s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i članovima Odbora. 

Gordan Jandroković otvorio je sastanak riječima da Hrvatsku i Bugarsku povezuje visoka razina razumijevanja i prijateljstva, kao i brojne povijesne i kulturne veze. Zahvalio je na potpori i tehničkoj podršci Bugarske u procesu pristupanja Hrvatske NATO savezu i EU. Predsjednik Odbora je istaknuo vrlo dobre političke odnose koje prati razvijena ugovorna infrastruktura. Gospodarska suradnja ponešto zaostaje za političkom, ali se uočava tendencija rasta trgovinske razmjene. 

Razgovaralo se i o ulozi parlamenata u nadzoru reforme oružanih snaga u procesu pristupanja NATO-u. Bugarska je Hrvatskoj ponudila svoja iskustva i suradnju na ovom području.

Sastanak je zaključen razmjenom iskustava na području regionalnog razvoja i decentralizacije. Obje strane su se složile da je ovo izrazito važno i osjetljivo političko pitanje koje je potrebno riješiti prije pristupanja EU.