Izaslanstvo Narodnoga sobranja Republike Bugarske održalo susrete sa saborskim dužnosnicima

Zagreb -  Izaslanstvo Narodnoga sobranja Republike Bugarske, koje predvodi Georgij Pirinski, predsjednik Narodnog sobranja, vodilo je razgovore u Hrvatskom saboru sa članovima saborskog Odbora za europske integracije. 

Potpredsjednik saborskog Odbora za europske integracije Vladimir Kurečić čestitao je Bugarskoj što će 1. siječnja 2007. godine postati punopravna članica EU, te je zahvalio na potpori koju Bugarska daje Hrvatskoj na njenom putu u EU i NATO. Osvrnuo se na prošlogodišnji posjet saborskog Odbora za europske integracije bugarskom Odboru za eurointegracije, uputivši poziv za uzvratnim posjetom Hrvatskom saboru. Istaknuo je da su odnosi Hrvatske i Bugarske vrlo dobri, nema otvorenih pitanja, no ipak, gospodarski odnosi zaostaju za političkim odnosima i robna razmjena je vrlo skromna. 

Kurečić se osvrnuo na Plan usklađivanja zakonodavstva za 2006. godinu, gdje Hrvatski sabor očekuje veliki posao na usklađivanju 59 zakona s pravnom stečevinom EU, rekavši da će Plan pratiti dinamiku svakog pregovaračkog poglavlja. Istaknuo je da u Hrvatskoj postoji političko suglasje oko članstva Hrvatske u EU jer procesu pridruživanja koji je u tijeku nema alternative, a Hrvatska želi postati član EU 2009. godine. U tom procesu veliku ulogu ima saborski Nacionalni odbor za praćenje pregovora kojemu je zadatak nadgledanje i ocjenjivanje tijeka pregovora, te davanje mišljenja i smjernica. 

Georgij Pirinski rekao je da se u Bugarskoj pojačano radi na okončanju procesa usklađivanja zakonodavstva s europskim, a Bugarska je do sada završila preko 99 posto tog posla. Dodao je da se sve odluke vezane za EU pitanja u bugarskom parlamentu donose konsenzusom i Bugarska se nada da će 1. 1. 2007. godine postati članicom EU.
   
Bugarsko izaslanstvo u Hrvatskom saboru primio je i Ivan Kolar, voditelj Hrvatsko-bugarske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru i članovi skupine. Razgovaralo se o pitanjima i sustavu lokalne samouprave i nužnoj decentralizaciji poslova kako bi se olakšao i poboljšao život građana u lokalnim sredinama, te o pitanjima fiskalne politike koja je još uvijek centralizirana. Naglašeno je da ustroj lokalne samouprave treba biti dostupan svakom građaninu, jer i po Ustavu vlast pripada građanima. Georgij Pirinski rekao je da je pred Bugarskom i Hrvatskom zajednički cilj, Europska unija, ali pritom se ne smije izgubiti nacionalni i kulturni identitet, tradicionalne veze i prijateljstva, naslijeđe, jer sve to pridonosi bogatstvu raznolikosti zajedničke Europe. Zaključio je da je upravo zadaća skupina prijateljstva dvaju parlamenata održavati stalni kontakt i veze, čime će jačati odnosi između država, a pritom posebice treba poticati kulturne veze. 

Bugarsko izaslanstvo sastalo se i s predstavnicima Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj.