Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić primio potpredsjednicu Bundestaga Gerdu Hasselfeldt

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Hrvatsko-njemačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora Frano Matušić primio je u posjet potpredsjednicu Bundestaga Gerdu Hasselfeldt. 

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji, pretpristupnim pregovorima i hrvatskim stipendistima u Bundestagu. Matušić je uvodno predstavio članove skupine, zastupnice Ingrid Antičević Marinović i Suzanu Bilić Vardić te zastupnika Daniela Mondekara, zahvalivši na stalnoj prijateljskoj podršci koju Njemačka pruža Hrvatskoj. Bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke su odlični, rekao je. Izvijestio je potpredsjednicu Bundestaga o pretpristupnim pregovorima izrazivši nadu da će dvije zemlje uskoro surađivati u okviru Europske unije.

Potpredsjednica Bundestaga Gerda Hasselfeldt složila se da su odnosi između dviju zemalja vrlo dobri te pozdravila napore koje Hrvatska čini na putu u Europsku uniju. Upoznala je članove skupine s parlamentarnim stipendijama Bundestaga koje je do sada koristio 21 hrvatski državljanin. "Radi se o mladim, inteligentnim i zaposlenim osobama koje su 6 mjeseci provele u Bundestagu sa zastupnicima te su se upoznale s radom parlamenta", rekla je Hasselfeldt. Zamolila je da se ti stipendisti pozovu na sljedeći sastanak skupine prijateljstva kako bi prenijeli svoja iskustva i saznanja. Matušić se složio da treba iskoristiti iskustva stipendista te upoznao njemačku delegaciju s twinning projektom koji je nedavno završen u Saboru u suradnji s mađarskim parlamentom.

Zastupnica Ingrid Antičević Marinović upitala je koji je "recept" za njemački uspješni izlazak iz krize, na što joj je potpredsjednica Bundestaga rekla da je stanje u njemačkom gospodarstvu dobro, iako ne još posve stabilno te da se to može zahvaliti snažnoj njemačkoj industriji i izvozu, ali i malom i srednjem poduzetništvu. "Gospodarstvo plus izvoz plus dobre političke odluke temelj su za izlazak iz krize", rekla je.

Frano Matušić završno je izrazio nadu da će suradnja između dvije države biti još bolja te da će Bundestag biti prvi europski parlament koji će ratificirati hrvatski Pristupni ugovor. Izrazio je i želju da se taj događaj proslavi nastupom Berlinske filharmonije u Zagrebu.

Author: Služba za odnose s javnošću