Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila izaslanstvo Ustavnog suda Republike Srbije

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović primila je u službeni posjet izaslanstvo Ustavnog suda Republike Srbije koje je vodila predsjednica Ustavnog suda Bosa Nenadić.

Obostrano je ocijenjeno da su ukupni bilateralni odnosi u posljednje vrijeme znatno napredovali pa sve to ulijeva nadu da će se uspješno riješiti preostala otvorena pitanja. Pozdravljeno je jačanje suradnje na parlamentarnoj razini što će doprinijeti jačanju ukupnih političkih odnosa. 

Potpredsjednica Antunović istaknula je da Hrvatska pozdravlja odluku Republike Srbije o predaji zahtjeva za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. "Nama su jako važni odnosi naših susjeda s Europskom unijom i pružit ćemo svaku potporu Vašim nastojanjima na putu prema europskim integracijama", istaknula je Antunović. Dodala je da je odluka hrvatske vlade da se prijevodi europske pravne stečevine dostave Republici Srbiji. Potvrda je to volje Hrvatske da ubrza put Srbije prema integracijskim procesima. Važnost ispunjavanja svih kriterija koje pred države kandidatkinje stavlja EU, važno je ne samo sa stanovišta zadovoljavanja europskih zahtjeva, već i u kontekstu stabilizacije čitave regije, a ponajviše zbog dobrobiti koje će reformski procesi proizvesti za same države pristupnice i njihovo društvo.

 Govoreći o golemom poslu koji je Hrvatska gotovo u potpunosti zaokružila na uskladbi svog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, potpredsjednica Antunović naglasila je da je samo u ovom sazivu Hrvatskoga sabora usklađeno oko 260 zakona, a ostalo je za donijeti još desetak zakona koji su u vezi s nedavno usvojenim izmjenama Ustava RH. Većina novousvojenih ustavnih normi u vezi je s ulaskom Republike Hrvatske u članstvo EU i tiče se ponajprije funkcioniranja najviših organa vlasti, Vlade RH i Hrvatskoga sabora u uvjetima članstva Hrvatske u Uniji. Govoreći o regulativi koja pokriva manjinsko zakonodavstvo, potpredsjednica Antunović naglasila je da Hrvatska prima stalne pohvale za visoku razinu čitavog seta manjinskih zakona od članica Europske unije, koje ne skrivaju da je tim poslom Hrvatska podigla ljestvicu zaštite manjinskih prava u europskom zakonodavstvu uopće. Iznijela je očekivanja Hrvatske da pregovore zaključi u prvoj polovici sljedeće godine te je ukratko predstavila trenutni status pregovora. 

Predsjednica Ustavnog suda Republike Srbije prenijela je pozdrave predsjednice Skupštine Republike Srbije Slavice Đukić Dejanović. Istaknula je da je Skupština Republike Srbije u tekućem sazivu donijela oko 400 zakona, sve u cilju usuglašavanja s Ustavom Srbije koji je donesen 2006. godine i europskim pravom u najširem smislu. Razgovaralo se o problemu oba Ustavna suda, a to je problem zagušenosti predmetima i ustavnim tužbama. "Iskustva Ustavnog suda Hrvatske predstavljaju nam dragocjenu pomoć i u području normativne kontrole i u području ustavnih žalbi iz zaštite ljudskih prava i sloboda". Razmijenjena su mišljenja i oko pitanja procedure 

Author: Služba za odnose s javnošću