Neven Mimica sudjeluje na konferenciji predsjednika odbora za europske poslove EU

Pariz - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i članice Odbora Marija Pejčinović Burić i Tanja Vrbat sudjeluju na redovitoj, XL. konferenciji predsjednika odbora za europske poslove država članica EU.

U ime predsjedajuće države EU, Francuske, glavne govore održali su predsjednik francuske Vlade Francoiçe Fillon i državni tajnik za europske poslove Jean-Pierre Jouyet. U svojem govoru Fillon se založio za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u svim državama članicama te je iznio očekivanja da se na sastanku Europskog vijeća u prosincu ove godine postigne dogovor u vezi s ostvarivanjem tog cilja.

Komentirao je financijsku i ekonomsku krizu koja je obuhvatila cijeli svijet te je ponovio mjere koje je Francuska predložila da države članice poduzmu na europskoj i nacionalnoj razini. Također je izložio i postignuća Francuske u realizaciji prioriteta njezinog predsjedništva: energetsko-klimatski paket; reforma zajedničke poljoprivredne politike; imigracijski paket i jačanje europske obrane. Osvrnuo se na poboljšanje učinkovitosti odlučivanja na razini institucija EU istaknuvši pritom nezaobilaznu ulogu nacionalnih parlamenata. 

Author: Služba za odnose s javnošću