Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio australsku veleposlanicu Beverly Mercer

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio je u posjet veleposlanicu Australije Beverly Mercer.

Zaželjevši dobrodošlicu veleposlanici, Ivan Bagarić je predstavio djelokrug rada Odbora te novije aktivnosti Odbora među kojima središnje mjesto zauzima izrada Strategije i Zakona odnosa Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan RH kao instrumenata kojima će se osigurati bolja gospodarska, kulturna, znanstvena i ostala suradnja s dijelovima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, a preko njih i sa zemljama u kojima žive Hrvati.

Bagarić je upoznao veleposlanicu s problemima koje ima hrvatska nacionalna manjina u pojedinim europskim državama te Hrvati u BiH. Hrvatska je zainteresirana za stabilnost Bosne i Hercegovine, a punu jednakopravnost tamošnja tri konstitutivna naroda označio je preduvjetom njene stabilnosti i europske orijentacije. Kazao je kako Hrvati, kao najmanje brojan narod, nemaju instrumente zaštite svog nacionalnog interesa u vlastitoj zemlji, te da se najavljenim promjenama Ustava to mora ispraviti. Naglasio je da su Hrvati u prekooceanskim zemljama integrirani u te zemlje, ali osjećaju i povezanost s Hrvatskom. Suradnja Hrvatske s hrvatskim iseljeništvom, rekao je, u interesu je zemalja primateljica, ali i Republike Hrvatske. Bagarić je iskazao zadovoljstvo dobrim odnosima Republike Hrvatske i Australije u čemu važnu ulogu igra i hrvatska dijaspora.
   
Veleposlanica Mercer je predstavila aktualni sastav australskog parlamenta u kojem male stranke igraju vrlo važnu ulogu što je novost u australskom političkom životu. Australija je u novije vrijeme proširila polja suradnje s Hrvatskom u interesu obje zemlje. Pored razmjene nekih iskustava kao što je npr. suzbijanje požara, Australija radi na gospodarskoj i znanstvenoj suradnji, razmjeni studenata, turizmu itd. Suradnju s Institutom Ruđer Bošković te još nekim fakultetima, iznijela je kao primjer uspješne suradnje, osobito u području poljoprivrede i vodnog gospodarstva. Također, kad je u pitanju turizam, kazala je kako ne samo Australci hrvatskog podrijetla nego i brojni drugi Australci u posljednje vrijeme odabiru Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele provesti godišnji odmor. Iskazala je doprinos hrvatskih useljenika na područjima gospodarskog, znanstvenog, kulturnog i drugog razvoja Australije. 

U razgovoru je dotaknuta i problematika provedbe izbora u inozemstvu pa je veleposlanica navela kako u tome Australija ima veliko iskustvo, kao zemlja koja ima brojne državljane koji žive ili se zateknu izvan granica Australije u vrijeme izbora. Glasovi Australaca koji kraće ili duže žive izvan Australije postaju sve važniji u izbornom procesu pa Australija omogućava i dopisno glasovanje (postal voting) dok je e-voting omogućeno samo pripadnicima oružanih snaga. Iskazala je otvorenost za daljnju suradnju na svim poljima te pomoć u reformi uprave. Naime, upravo australska javna uprava je među najboljima u svijetu. Na kraju sastanka veleposlanica je izrazila spremnost na suradnju s Odborom, a predsjednik Odbora je pokazao zainteresiranost za australsko zakonodavstvo glede Australaca koji žive izvan Australije.

Author: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske