Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio finskog veleposlanika Juhu Ottmana

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica sastao se s veleposlanikom Republike Finske u RH Juhom Ottmanom.

Središnja tema razgovora bila je završna faza hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Sugovornici su se složili da su pred Hrvatskom ključni mjeseci za zaključivanje preostalih pregovaračkih poglavlja i ubrzavanja pokrenutih reformi. Reforme će i dalje biti u našem fokusu, rekao je potpredsjednik Neven Mimica, jer je njihova provedba direktno vezana za napredak Hrvatske. 

Govoreći o poglavlju 23., naglašeno je da je u ovoj fazi potrebno nastaviti s provedbom donesenih zakona. Napredak je vidljiv u dosta segmenata, složili su se sugovornici, no borba protiv korupcije zahtijeva kontinuirani angažman čitavog sustava. U okviru razgovora o sprječavanju sukoba interesa, sugovornici su razmijenili iskustva obiju zemalja na području zakonskog reguliranja financiranja političkih stranaka.

Neven Mimica zahvalio je na angažmanu predstavnika diplomatskog zbora zemalja članica EU koji su se, u suradnji s Delegacijom Europske unije u RH, aktivno uključili u projekte predstavljanja EU građanima diljem Hrvatske. Veleposlanik Republike Finske Ottman najavio je daljnju suradnju Finske i Hrvatske na tom planu. Govoreći o komunikacijskoj strategiji, Neven Mimica naglasio je da ona nije zamišljena kao propagandna kampanja već kao omogućavanje pristupa informacijama i otvaranje širokog dijaloga s građanima. Referendum o pristupanju, kao što je najavljeno, održat će se najvjerojatnije neposredno nakon potpisivanja ugovora o pristupanju, a prije ratifikacije u parlamentu, dodao je.

U završnom dijelu sastanka sugovornici su razgovarali o budućem pozicioniranju Hrvatske unutar EU te o utjecaju Hrvatske na ubrzavanje procesa pristupanja Europskoj uniji u zemljama okruženja.

Author: Služba za odnose s javnošću