Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks primio potpredsjednika Svekineskog narodnog kongresa Simayija Tieliwaerdija

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks primio je u službeni posjet potpredsjednika Svekineskog narodnog kongresa Simayija Tieliwaerdija s izaslanstvom. Razgovoru je nazočila i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.

Potpredsjednik Šeks podsjetio je na najvažnije razmjene bilateralnih posjeta na najvišoj razini između dvije zemlje u posljednjih godinu i pol dana. Istaknuo je povijesno i političko značenje posjeta predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa Hrvatskoj u lipnju 2009. kojim je dodatno potvrđeno prijateljstvo i visok stupanj političkog povjerenja te posjet predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Kini u svibnju 2010., kao i posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića Kini u kolovozu 2009. godine. "Ovaj vaš posjet učvrstit će već tradicionalno dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kine koji su neopterećeni bilo kojim otvorenim pitanjem", rekao je potpredsjednik Šeks. Naglasio je da Hrvatska pridaje veliku važnost daljnjem napretku i jačanju suradnje između dviju država i naroda, a pritom će Hrvatska nastaviti podržavati načelo "jedne Kine". Čestitao je na uspješnom organiziranju EXPO-a 2010. u Šangaju, kao i na izvrsnoj organizaciji Olimpijskih igara 2008. godine. 

Potpredsjednik Svekineskog narodnog kongresa zahvalio je na gostoprimstvu. "Dolazimo na poziv Hrvatskoga sabora kako bismo unaprijedili odnose između dvaju parlamenata, ali i između dviju zemalja u cijelosti", rekao je potpredsjednik Tieliwaerdi. Naglasio je da dvije države u mnogim pitanjima međunarodnih odnosa imaju slična ili ista stajališta. "Kina visoko cijeni što Hrvatska podržava načelo "jedne Kine". Također, zahvalni smo što Hrvatska uvijek ima razumijevanja za bitna pitanja koja se tiču Kine. Zato su dvije države postale partneri i prijatelji od međusobnog povjerenja". Istaknuo je da Kina pridaje veliku važnost razvitku političkih odnosa i njihovom pretvaranju u projekte konkretne suradnje. Što se tiče trgovinske i gospodarske suradnje primjetan je napredak. U prvih osam mjeseci ove godine kinesko-hrvatska trgovinska razmjena porasla je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. "Otvoreni smo za što aktivnije sudjelovanje hrvatskih tvrtki na kineskom tržištu i spremni smo s tim ciljem ponuditi povoljne uvjete kako bi se poslovi konkretizirali. Kina poštuje razvojni put koji je Hrvatska izabrala i razumije koliko napora Hrvatska ulaže da bi ušla u europsku obitelj. Vjerujemo da će ulazak u Europsku uniju Hrvatskoj donijeti još više razvojnih prilika, ali i da će se time osnažiti bilateralna suradnja Hrvatske i Kine", zaključio je Tieliwaerdi. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić navela je glavna područja u kojima bi dvije zemlje mogle pronaći zajednički interes: promet, energetika, turizam, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa, obrazovanje i znanstveni razvoj te visoka tehnologija. Govoreći o pregovorima za članstvo u EU, Vesna Pusić je istaknula da je Hrvatska na završetku pregovora i smatra da ih može privesti kraju tijekom 2011. godine.

Author: Služba za odnose s javnošću