Marijana Petir i Mirela Holy sudjelovale na Međunarodnoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama

Cancun - Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir i potpredsjednica Odbora Mirela Holy sudjelovale su na Međunarodnoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja se održala u meksičkom gradu Cancunu od 29. studenoga do 10. prosinca 2010. godine. 

Tijekom trajanja Konferencije, a u nazočnosti ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivana Čačića, Marijana Petir je potvrdila s generalnim tajnikom Svjetske meteorološke organizacije Michaelom Jarraudom prethodni dogovor o dolasku na sjednicu Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskoga sabora i posjetu Hrvatskom saboru u veljači 2011. godine predsjednika IPPC-a i dobitnika Nobelove nagrade za mir 2007. godine, specijalista za klimatske promjene Rajendra K. Pachauria.

Konferencija je završila predstavljanjem zajedničke izjave koju je prezentirala predsjednica Konferencije Patricia Espinosa Cantellano,a također su konsenzusom poduprti Zaključci 16. konferencije stranaka u Cancunu. Zaključci se sastoje od niza dokumenata koji čine temelj za napore kojima će se svijet suprotstaviti klimatskim promjenama nakon isteka Protokola iz Kyota, poput provedbe mjera da se globalno zatopljenje zadrži ispod 2°C. Zaključci uključuju paket pomoći vrijedan 30 milijardi dolara do 2012. godine državama koje već poduzimaju prijeko potrebne mjere za sprečavanje posljedica globalnog zatopljenja, kao i za financiranje dugoročnih projekata zaštite okoliša osnivanjem "Zelenog Fonda" koji će osigurati sto milijuna dolara godišnje za mjere prilagodbe i ublažavanja posljedica. Delegati su poduprli stvaranje Programa smanjenja emisija nastalih krčenjem i degradacijom šuma kako bi se olakšao protok sredstava zajednicama predanima očuvanju šuma. 

Članice hrvatskog izaslanstva Marijana Petir i Mirela Holy posadile su uime Republike Hrvatske drvo u sklopu dječje inicijative "Dosta priče! Počni saditi!". Ovoj inicijativi koja je započeta 2007. godine cilj je u svakoj od zemalja posaditi milijun stabala drveća, a ove joj se godine pridružilo oko sto tisuća djece iz 91 zemlje svijeta. Zastupnice Petir i Holy također su sudjelovale i na prezentaciji "Inicijative gradova i parlamentaraca". Zajedničkom izjavom gradonačelnici i lokalni dužnosnici obvezali su se na borbu protiv klimatskih promjena. Dogovoreno je da će gradovi smanjiti emisije stakleničkih plinova koji nastaju zbog prometa, industrije i stanovanja. Dogovorene su obveze mjerenja, međusobnog izvještavanja te potvrđivanja podataka.

Na zajedničkom sastanku Interparlamentarne Unije i Meksičkog kongresa na marginama Međunarodne konferencije održanom 6. prosinca 2010. godine u Zajedničkoj izjavi usvojenoj konsenzusom, među ostalim, izražena je predanost naporima da se mobilizira svjetska parlamentarna zajednica oko pitanja klimatskih promjena. U dokumentu se navodi da nedavno prihvaćanje novog protokola uz Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti u Nagoyi (Japan) mora biti inspiracija za sve sudionike ove konferencije. Zajednička je dužnost svih članova parlamenata da daju svoj doprinos donošenju odluke utemeljene na smanjenju emisija stakleničkih plinova, a usmjerene prema sigurnijoj, zdravijoj, čišćoj te prosperitetnijoj budućnosti za sve.

Author: Odbor za zaštitu oko