Neven Mimica primio izaslanstvo Odbora za europsko usklađivanje Nacionalne skupštine Republike Turske

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo Odbora za europsko usklađivanje Nacionalne skupštine Republike Turske koje je predvodio predsjednik Odbora Yaşar Yakiş.

Neven Mimica upoznao je goste s trenutačnim statusom pregovora koje Hrvatska vodi za punopravno članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši da je cilj Hrvatske zaključiti pregovore do kraja 2009. godine po svim pregovaračkim poglavljima. Izrazio je nadu da će do tada i Europska unija pronaći institucionalno rješenje temeljem kojeg bi se Hrvatska mogla pridružiti europskoj obitelji. Osvrnuo se na neriješeno bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije koje se treba rješavati odvojeno od pregovora koje Hrvatska vodi za članstvo u EU. 

Neven Mimica i Yaşar Yakiş ocijenili su bilateralne odnose Republike Hrvatske i Republike Turske kao izvrsne i sadržajne u svim segmentima od zajedničkog interesa. Također, istaknuli su da je uspostavljen redovit međuparlamentarni dijalog srodnih parlamentarnih odbora. Iako dinamika pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, koje su dvije zemlje započele u isto vrijeme, nije jednaka, Turska snažno podržava ubrzano napredovanje Hrvatske i završetak pregovora 2009. godine. Štoviše, Turska smatra da će ubrzani put Hrvatske prema europskim integracijama i njezino buduće članstvo u EU pomoći Republici Turskoj u njezinim pregovorima za članstvo u EU, što se ponajprije odnosi na hrvatska iskustva iz pristupnog procesa. Turska se nada da će do 2013. godine provesti sve unutarnje reforme i uskladiti svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, bez obzira na to kako će teći sam proces pregovora Turske s Europskom unijom, rekao je Yakiş. Dodao je da nužne reformske zahvate Turska radi ponajprije zbog svojih građana, podizanja životnog standarda i demokratizacije društva, jačanja tržišnog gospodarstva i poštivanja ljudskih i manjinskih prava. 

Zaključio je da Turska i Hrvatska imaju vrlo dobre političke odnose na svim razinama, međusobno se podupiru i razmjenjuju iskustva. Turska snažno podržava ulazak Hrvatske i u NATO savez, a prošli je mjesec turski parlament ratificirao Protokol o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u. 

Author: Služba za odnose s javnošću