Neven Mimica primio Poljsko-hrvatsku skupinu prijateljstva

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet Poljsko-hrvatsku skupinu prijateljstva parlamenta Republike Poljske. Potpredsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo dolaskom poljske skupine prijateljstva u Hrvatski sabor, naglasivši da je razumijevanje poljskog i hrvatskog naroda neupitno, što će sasvim sigurno pridonijeti odličnoj suradnji i u okvirima Europske unije. 

Zastupnik u Sejmu i voditelj Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva Tomasz Glogowski naglasio je da se obje zemlje nalaze pred važnim trenutkom: Poljska se priprema za skoro preuzimanje predsjedanja EU-om, a Hrvatska je nadomak članstva u Uniji. Istaknuo je da svi članovi Skupine prijateljstva, koji su danas u Izaslanstvu, znaju da je Hrvatska potpuno spremna za članstvo u EU. Dodao je da Poljska, bez ikakvih sumnji ili rezervi, podržava ulazak Hrvatske u članstvo Unije, kao što je jednoglasno podržala i ulazak Hrvatske u strukture NATO-a. Istaknuo je i da Poljska izrazito cijeni zalaganje Hrvatske za europski put susjednih zemalja pomažući im približavanje eurointegracijama. 

Neven Mimica izrazio je uvjerenje da je Hrvatska u posljednjim tjednima pristupnog procesa. Očekuje da će Europska komisija dati pozitivne primjedbe zemljama članicama, kako bi se sve one mogle pozitivno izjasniti o završetku hrvatskih pristupnih pregovora. Istaknuo je da je Poljska od samog početka pokazivala razumijevanje za europske težnje Hrvatske i podržavala europsku perspektivu Hrvatske. Iznio je tri važna područja na kojima je Hrvatska dosad surađivala s poljskim kolegama: to je područje komunikacije Europe građanima, potom suradnje i načina rada parlamenata u uvjetima članstva u EU te područje korištenja europskih kohezijskih fondova razvojne pomoći, kako bi efekti članstva bili najveći, gdje poljsko iskustvo može biti vrlo korisno. „Nama je posebno drago da će upravo poljsko predsjedanje EU-om biti vrijeme kad će Hrvatska potpisati Pristupni ugovor“, rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Podsjetio je da su Hrvatska i Poljska zemlje koje mogu pridonijeti boljem i jačem vertikalnom povezivanju Europe, od Baltičkog do Jadranskog mora, tog još uvijek nedovoljno iskorištenog prostora, a da tu nedovoljno iskorištenu sinergiju treba iskoristiti u obostranom interesu. Zaključio je da je za Hrvatsku važno pitanje ono kada će se ostatak regije priključiti EU jer nakon svih tragičnih događaja, koji su obilježili noviju povijest tih država, Europa se nameće kao jedini temelj i prava matica zajedničkog razvoja. Izrazio je nadu da će sve zemlje regije uskoro postati zemlje kandidati za članstvo u EU i da će se proces proširenja uspješno nastaviti.

Author: Služba za odnose s javnošću