Zdenko Franić i Josip Salapić primili izaslanstvo poljskog parlamenta

Zagreb - Članovi Odbora za vanjsku politiku Zdenko Franić i Josip Salapić primili su Poljsko-hrvatsku skupinu prijateljstva parlamenta Republike Poljske. Zdenko Franić uvodno je gostima izrazio dobrodošlicu u Hrvatski sabor i zahvalio Poljskoj na svemu što je do sada učinila za Hrvatsku na njezinom putu u Europsku uniju. 

Sugovornici su u nastavku razmijenili mišljenja i iskustva iz pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Posebno se razgovaralo o poljskim iskustvima iz područja poljoprivrede i brodogradnje gdje se Poljska borila sa sličnim problemima kao i Hrvatska. Zdenko Franić je izvijestio goste o trenutačnoj fazi pregovaračkog procesa istaknuvši da u Hrvatskom saboru postoji politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Josip Salapić kazao je gostima kako se konačno zaključenje hrvatskih pregovora očekuje krajem lipnja ove godine. 

Voditelj Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva Tomasz Glogowski naglasio je da parlament Republike Poljske jednoglasno podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju te očekuje jako dobre odnose dviju zemlja i kada Hrvatska postane članicom Unije. Razgovaralo se i o mogućim područjima suradnje dviju zemalja pri čemu je istaknuto područje turizma i znanosti u kontekstu prijenosa znanja iz znanstveno-akademske zajednice u sektor gospodarstva.

Author: Služba za odnose s javnošću