Neven Mimica, Vesna Pusić, Marija Pejčinović Burić i Milorad Pupovac primili izaslanstvo francuskog Senata

Zagreb - Održan je zajednički sastanak više odbora Hrvatskoga sabora s izaslanstvom Senata Francuske Republike U izaslanstvu francuskoga Senata bilo je predsjednik Odbora za europske integracije, senator Jacques Blanc te član Odbora, senator Didier Boulaud. Sastanku su, s hrvatske strane, prisustvovali potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, predsjednica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Marija Pejčinović Burić i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac. 

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić u uvodnom je obraćanju istaknula pozitivne strane konsenzusa političkih stranaka u procesu pregovora, posebno zbog brže implementacije zakona i provođenja reformi. U procesu približavanja Hrvatska je napravila iznimno mnogo, no najznačajniji pozitivni pomaci proizlaze iz reforme pravosuđa, dodala je. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica približio je gostima politički kontekst koji prati završetak pregovora, a to su parlamentarni izbori. Zbog toga, naglasio je, i pozicija i opozicija slažu se da je potrebno zaključiti pregovore u lipnju. Svi zastupnici Hrvatskoga sabora istaknuli su da su reforme dostigle stupanj s kojeg nema povratak na staro. U tom kontekstu je Milorad Pupovac dodao da je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji iznimno važno i za susjedne države. 

Predsjednik Odbora za europske integracije, senator Jacques Blanc rekao je da se nada da će pristupni pregovori biti što prije zaključeni, dodavši da u francuskom Senatu vlada široka potpora pristupanju Hrvatske Eurospkoj uniji. Goste iz Francuske je posebno zanimalo mišljenje građana Hrvatske o ovom procesu te razmišljanja saborskih zastupnika o sljedećem razdoblju. Govoreći o mehanizmima za praćenje provedbi reformi, zastupnici Hrvatskoga sabora rekli su da Hrvatska ima alate da ugradi praćenje ispunjavanja reformi kroz svoja zakonska rješenja. Senatori Jacques Blanc i Didier Boulaud rekli su da je ulazak Hrvatske u EU važan i zbog prespektive čitave regije. Obostrano je izražena želja za nastavkom suradnje, posebno kroz Parlamentarnu skupštinu Mediterana.

Author: Služba za odnose s javnošću