Održan sastanak Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva

Zagreb - Danas je u Hrvatskome saboru održan treći sastanak Hrvatsko-argentinske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Sastanku je prisustvovao Veleposlanik Republike Argentine za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Budimpešti Santiago Domingo Cullen te voditeljica skupine Nevenka Majdenić i članovi Zdenka Čuhnil i Marin Jurjević.

Veleposlanik Santiago Domingo Cullen je uvodno istaknuo da je veoma zainteresiran za rad ove skupine prijateljstva i zahvalio je na primanju. Voditeljica skupine Majdenić je izrazila zadovoljstvo ponovnim susretom izrazivši pri tome i zadovoljstvo posljednjim susretom s ministrom Taccetiem. Ujedno je ponovila želju da se u argentinskom Kongresu što prije osnuje Argentinsko-hrvatska skupina prijateljstva. Veleposlanik se ispričao što formiranje skupine toliko kasni opravdavši to nadolazećim izborima.

Sugovornici su se složili da je bilateralna suradnja Argentine i Hrvatske dobra, ali da je treba poboljšati, posebno na gospodarskom području. Član skupine Jurjević se složio da je formiranje skupine prijateljstva u argentinskom Kongresu neophodno, posebno radi brojne hrvatske dijaspore u Argentini, a i zbog toga što je Argentina jedna od najpopularnijih zemalja Latinske Amerike. Zaključio je da možemo mnogo naučiti od Argentine, ali i Argentina od Hrvatske te predložio da se radi na širenju argentinske kulture u Republici Hrvatskoj kroz formiranje klubova prijateljstva. Članica skupine Čuhnil je dodala da skupine prijateljstva mogu i trebaju poslužiti jačanju veza među parlamentima. Predložila je da bi bilo dobro otvoriti turističke putove kako bismo imali što više turista iz Latinske Amerike, Argentine posebno, ali i hrvatskih u zemljama Latinske Amerike. Zaključila je da treba definirati točke suradnje na svim relevantnim područjima s naglaskom na gospodarskoj razmjeni. Veleposlanik Cullen se s time složio naglasivši da je posebno važno pojačati hrvatski izvoz u Argentinu koji je na simboličnoj razini. „Republika Hrvatska je mala zemlja, ali za nas vrlo važna, upravo zbog brojne hrvatske emigracije“, dodao je. Što se turističke razmjene tiče, rekao je dalje, uspostavljeni su pojedini kontakti. Što se kulturne razmjene tiče, rekao je Cullen, u Hrvatskoj će se održati tjedan Ibero-latinske suradnje u sklopu kojega će biti prikazana dva argentinska filma. Veleposlanik je još rekao da je Argentina zainteresirana za suradnju i na drugim područjima, poput poljoprivrede i tehnologije.

Majdenić se osvrnula i na pitanje rezidentnog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj dodavši da bi to značajno doprinijelo razvoju bilateralnih odnosa. Veleposlanik se složio s tom konstatacijom i rekao da će se veleposlanstvo otvoriti čim za to budu stvoreni uvjeti, a da bi parlamenti mogli odigrati ključnu ulogu u tome. Majdenić je završno rekla da bi bilo dobro organizirati susret parlamentaraca iz Argentine i Hrvatske i prije formiranja skupine prijateljstva, a tijekom ove godine. Veleposlanik Cullen je zahvalio na ponovnom susretu, pozdravio poziv voditeljice skupine Majdenić za susret parlamentarnih zastupnika i zaključio da mu je želja da do kraja mandata ostvari sve zacrtane ciljeve. 
 

Author: Služba za odnose s javnošću