Tonino Picula primio iransku parlamentarnu skupinu prijateljstva

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Tonino Picula primio je Skupinu prijateljstva Iran - Hrvatska iranskog parlamenta.  

U uvodnom dijelu sastanka voditelj Skupine prijateljstva Heshmatoliah Falahatpishe čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti i dvadeset godina samostalnosti te uspješan završetak pregovora s Europskom unijom. Ukupna bilateralna suradnja Irana i Hrvatske je zadovoljavajuća, ali postoji i otvoren prostor za intenziviranje odnosa na raznim područjima, kazao je Falahatpishe. Sugovornici su razgovarali o aktivnijoj gospodarskoj suradnji dviju zemalja. Ukupna robna razmjena u 2010. godini iznosila je oko jedanaest milijuna američkih dolara, a može biti mnogo dinamičnija i aktivnija nego što je bila do sada, slažu se sugovornici. Razgovaralo se i o potrebi održavanja mješovitog gospodarskog foruma koji nije održan od 2003. godine kako bi se pokrenula gospodarska suradnja.

Tonino Picula je istaknuo poseban geopolitički položaj Irana kao važnog i nezaobilaznog faktora koji treba doprinijeti stabilnosti regije. Iran ima izrazit politički i gospodarski kapacitet koji treba iskoristiti, rekao je. Bilo je riječi i o iranskom nuklearnom programu, a Picula je istaknuo da se zalaže za razvoj energetskih i nuklearnih resursa isključivo u mirnodopske svrhe. Heshmatoliah Falahatpishe kazao je da Iran podržava mir i stabilnost regije kao i suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Author: Služba za odnose s javnošću