Gordan Maras i Željko Turk primili predstavnike Europske komisije

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras i član Odbora Željko Turk primili su u posjet predstavnike Europske komisije (DG Budget - Opće uprave za proračun).

Tema sastanka bile su mogućnosti daljnjeg poboljšanja sustava revizije i unutarnje kontrole javnih financija. Potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras predstavio je nova rješenja posebno se osvrnuvši na Zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011. te na novi Zakon o Državnom uredu za reviziju koji je u saborskoj proceduri. Pri izradi novog Zakona o Državnom uredu za reviziju usvojene su i dobre prakse Europske komisije, a u zakon su ugrađeni novi, viši standardi s područja kontrole javnih financija. Posebna pažnja posvećena je podizanju kvalitete državnih revizora, a uloga parlamenta je proširena na način da Državni ured za reviziju planira i obavlja reviziju u opsegu predviđenom godišnjim programom i planom rada, kao i prema zahtjevu Hrvatskoga sabora, ako glavni državni revizor ocijeni da je taj zahtjev opravdan. Učinjen je i znatan pomak u dostavljanju izvješća, dodao je Gordan Maras te je usvojena praksa da se izvješće o obavljenim revizijama za proteklu godinu Saboru dostavi najkasnije do 1. lipnja tekuće godine. 

Predstavnici Europske komisije pozdravili su donošenje ovih dvaju zakona rekavši da oni predstavljaju daljnje poboljšanje sustava kontrole javnih financija u RH. Govoreći o novom Zakonu o Državnom uredu za reviziju, sugovornici su razmotrili mogućnost uvođenja vanjske revizije za Državni ured za reviziju. Predstavnici Europske komisije predstavili su i novi način prezentacije izvješća Državne revizije koje bi sadržalo objedinjene preporuke i nalaze Državnog ureda za revizije te reakcije i odgovore Vlade. 

Član Odbora za financije i državni proračun Željko Turk upoznao je goste s praksom na razini lokalne samouprave. Na primjeru Grada Zaprešića predstavljen je novi sustav unutarnje kontrole. Sugovornici su se složili da, uz sustav nadzora nad javnim financijama, takvo rješenje otvara i savjetodavnu ulogu s namjerom što efikasnijeg poslovanja i transparentnosti. Iako Hrvatsku očekuju mnoge promjene u idućem razdoblju, potpisivanje pristupnog ugovora, referendum, kao i parlamentarni izbori, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Gordan Maras izrazio je želju za nastavkom suradnje s Europskom komisijom i daljnjom razmjenom iskustava iz ovog područja.

Author: Služba za odnose s javnošću