Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila potpredsjednika Vlade Republike Kosovo Slobodana Petrovića

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u službeni posjet potpredsjednika Vlade Republike Kosovo Slobodana Petrovića.

Predsjednica Nacionalnog odbora istaknula je da je zajedničkim snagama u Hrvatskoj završen ogroman posao na zaključenju pregovora s Europskom unijom iz kojeg Republika Kosovo može koristiti mnoga iskustva na svom putu približavanju k europskim integracijama. 

Razgovaralo se o glavnim aktivnostima koje Hrvatsku čekaju na unutarnjem i vanjskom planu u sljedećim mjesecima. U prvom redu to je provođenje parlamentarnih izbora, kao i pripremne aktivnosti za održavanje i provođenje referenduma, naglasila je predsjednica Nacionalnog odbora. Na vanjskom planu Hrvatsku očekuju važni datumi, u prvom redu potpisivanje Pristupnog ugovora s EU u ovoj godini, a potom njegovo potvrđivanje u državama članicama EU, kako bi čitav proces bio zaključen na vrijeme da bi Hrvatska 1. srpnja 2013. godine mogla postati punopravna članica EU. Hrvatska je prikupila mnoga pozitivna, ali i neka negativna iskustva tijekom pregovora i voljna je podijeliti ih s državama regije. Posebice se to odnosi na područje uskladbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom gdje je Hrvatska spremna svoja zakonska rješenja, kao i načine implementacije, staviti na raspolaganje Republici Kosovo.

Potpredsjednik Vlade Republike Kosovo čestitao je Hrvatskoj na završetku pristupnih pregovora sa Europskom unijom. Upoznao je predsjednicu Nacionalnog odbora s planom održavanja regionalne konferencije na jesen na Kosovu s temom lokalne samouprave. Razgovaralo se i o suradnji unutar grupacije europskih liberala te o drugim temama.

Author: Služba za odnose s javnošću