Neven Mimica primio predsjednika parlamentarnog Odbora za Europu i jedan svijet Lantaga Sjeverne Rajne-Vestfalije Wernera Jostmeiera

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet predsjednika parlamentarnog Odbora za Europu i jedan svijet Lantaga Sjeverne Rajne-Vestfalije Wernera Jostmeiera s izaslanstvom.

Potpredsjednik Sabora osvrnuo se na pregovore koje je Hrvatska vodila i završila s EU. Istaknuo je da trenutkom njihovog formalnog okončanja sveukupni proces transformacije institucija, kao i svijesti ljudi još nije završen, ali ga je Hrvatska odlučna nastaviti. Iskazao je zadovoljstvo da je tijekom cijelog procesa pristupanja, koji je trajao deset godina, Hrvatska imala jasno izraženu podršku i razumijevanje svih razina vlasti Savezne Republike Njemačke. Potpredsjednik Sabora kazao je da Hrvatska očekuje da će sredinom prosinca potpisati Pristupni ugovor, nakon čega slijedi ratifikacija u parlamentima država članica EU. U preostalom vremenu do raspuštanja ovog saziva, Hrvatski sabor treba donijeti još nekoliko zakona kojima zakonodavstvo usklađuje s europskim, kako bi proces harmonizacije do potpisivanja Pristupnog ugovora bio završen. Ono što je također obveza koju je Hrvatska preuzela je provedba svega dogovorenog u pregovorima, a što je ujedno sadržaj monitoringa Europske komisije te njenog šestomjesečnog izvještavanja o provedbi obveza iz poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, koje se odnose na uređenje pravne države i pravnu sigurnost u cjelini. Referendum hrvatskih građana održat će se krajem siječnja ili početkom veljače sljedeće godine, a potpredsjednik Mimica drži realnim da će oko 60 posto hrvatskih građana podržati ulazak zemlje u EU. 

Werner Jostmeier izrazio je zadovoljstvo da parlamentarni Odbor Lantaga Sjeverne Rajne, najveće i najjače savezne pokrajine u Njemačkoj s 18 milijuna stanovnika i ujedno najveće regije u Europi, boravi u službenom posjetu Hrvatskoj i Hrvatskome saboru. 

Razgovaralo se i o hrvatskom doprinosu ukupnom europskom projektu na prostoru jugoistočne Europe. Zajednički je ocijenjeno da je dodana vrijednost, koju Hrvatska unosi u EU, upravo "europeizacija" čitavog prostora jugoistočne Europe. Potpredsjednik Mimica upoznao je njemačko izaslanstvo da Hrvatski sabor do kraja ovog saziva planira donijeti deklaraciju kojom će iskazati svoju potporu europskoj perspektivi svih država regije te kojom će iskazati svoj stav i obvezati se da bilateralna otvorena pitanja ne smiju i neće biti kočnica koju bi Hrvatska mogla staviti pred zemlje koje će u budućnosti pristupati EU, kao što su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija i ostale zemlje regije. Werner Jostmeier naglasio je da će Savezna Republika Njemačka cijeniti i pozdraviti takvu deklaraciju Sabora, dodavši da je Hrvatska unijela u svoje pregovore dimenziju koja potiče stabilizaciju susjedstva, vrijednost koja služi poticanju mira, što je najveći doprinos koji neka zemlja može unijeti u pregovore.

Author: Služba za odnose s javnošću