Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić sastala se s ministrom vanjskih poslova Finske Erkkijem Tuomiojom

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić razgovarala je s ministrom vanjskih poslova Republike Finske Erkkijem Tuomiojom.

Ministar vanjskih poslova Republike Finske Erkki Tuomioja čestitao je Hrvatskoj na uspješno zaključenom pregovaračkom procesu naglasivši da je Finska uvijek bila zagovaratelj proširenja EU. Vesna Pusić upoznala je gosta s aktualnom situacijom u Hrvatskoj u kontekstu nadolazećeg referenduma o pristupanju. Naglasila je da se potpora pristupanju EU posljednjih nekoliko mjeseci ustalila na razini od 58 posto. Hrvatskoj predstoje parlamentarni izbori, rekla je, te bi referendum trebalo održati početkom sljedeće godine, nakon formiranja nove Vlade i saziva Sabora kako bi se građanima mogla približiti cjelovita informacija o Europskoj uniji neopterećena predizbornom retorikom.

Odgovarajući na pitanje o procesu pregovora, Vesna Pusić istaknula je ulogu Nacionalnog odbora, posebno u segmentu reforme pravosuđa. Model koji je Hrvatska usvojila, naglasila je, zanimljiv je i susjednim zemljama kao i nekim članicama EU.

Sugovornici su otvorili i temu uređenja odnosa institucija nakon pristupanja EU. Vesna Pusić upoznala je goste s izmjenama Ustava RH dodavši da Hrvatskoj predstoji i usvajanje zakona koji će precizirati suradnju Sabora i Vlade u odnosu na Europsku uniju.

Ministar vanjskih poslova Republike Finske Erkki Tuomioja predstavio je finski model ponudivši daljnju suradnju na tom planu. Vesna Pusić odgovorila je da su Hrvatskoj dragocjena iskustva zemalja članica kako bi se što bolje pripremila na izazove koji ju čekaju. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću