Neven Mimica primio predsjednika skupine prijateljstva Čile - Hrvatska u parlamentu Čilea Miodraga Marinovića

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj hrvatsko-čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Neven Mimica primio je u službeni posjet predsjednika međuparlamentarne skupine prijateljstva Čile - Hrvatska u Nacionalnom kongresu Republike Čile Miodraga Marinovića.

Obostrano je ocijenjeno da Hrvatsku i Čile vežu duboke emocionalne veze i prijateljstvo, a najbolja spona dviju država je brojna hrvatska zajednica u Čileu. Stoga je potpredsjednik Mimica, osvrnuvši se na završene pristupne pregovore Republike Hrvatske, naglasio da će ulaskom Hrvatske u članstvo Europske unije Čile dobiti svog najdirektnijeg saveznika kada su u pitanju odnosi Čilea sa Europskom unijom.

Predsjednik međuparlamentarne skupine prijateljstva s Hrvatskom u čileanskom Nacionalnom kongresu Miodrag Marinović iskazao je nadu da će, osim sadržajne i bogate kulturne razmjene između dviju zemalja, biti prostora i za jačanje trgovinske razmjene i gospodarskih veza, naglasivši činjenicu da u Čileu ima puno gospodarstvenika hrvatskih korijena koji su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku. I oni mogu biti most daljnjem povezivanju dviju zemalja, koje iako prostorno vrlo udaljene, imaju potencijala za međusobnu suradnju.

Razgovaralo se i o posjetima na parlamentarnoj razini u sljedećoj godini, kada će se obilježiti dvadeseta godina uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Stoga je zajednički iskazana želja da se ova obljetnica proslavi međusobnim posjetima na parlamentarnoj razini, posjetom predsjednika Hrvatskoga sabora Čileu i dolaskom čileanske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatsku.

Author: Služba za odnose s javnošću