Vesna Pusić primila veleposlanika Irana Mohsena Sharifa Khodaeija

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u posjet veleposlanika Islamske Republike Iran Mohsena Sharifa Khodaeija i drugog savjetnika u Veleposlanstvu Hassana Asgarija. Riječ je bila o protokolarnom posjetu iranske delegacije na kraju ovog saziva Hrvatskoga sabora.

Iranski je veleposlanik iskoristio prigodu čestitati predsjednici Nacionalnog odbora Pusić na uspješnom završetku pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom poželjevši uspješno potpisivanje pristupnog ugovora te što uspješniji referendum koji očekuje Hrvatsku.

Zahvalivši na čestitci, predsjednica Nacionalnog odbora Pusić je rekla da sljedeću Vladu, kao jedan od prvih zadataka, očekuje izmjena saborske odluke o referendumu, a prema kojoj se on treba održati najkasnije 30 dana od dana potpisivanja pristupnog ugovora, što ne bi dalo dovoljno vremena za dobru predreferendumsku kampanju. „Radi se zapravo o jedinoj stvari oko koje se u ovo predizborno nadmetanje slažu i trenutačno vladajuće, kao i trenutačno opozicijske stranke“, dodala je Pusić. 

Veleposlanika je zanimalo imaju li trenutačne gospodarske krize u Grčkoj i Italiji utjecaj na raspoloženje biračkoga tijela. Pusić je odgovorila da unatoč trenutačnoj gospodarskoj krizi koja trese Grčku i Italiju, oko 58 posto biračkoga tijela podržava ulazak Hrvatske u EU. Predsjednica Nacionalnog odbora nije željela komentirati, navodno „neprimjerenu“, notu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija veleposlaniku Irana na navodne optužbe iz SAD-a koje su osumnjičile Iran za namjeru izvođenja terorističkog napada na teritoriju SAD-a na Veleposlanstvo Saudijske Arabije, rekavši da to spada u domenu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Na upit veleposlanika o glasovanju Republike Hrvatske u UNESCO-u o članstvu Palestine u toj organizaciji, Pusić je naglasila da hrvatsko glasovanje zasigurno nije bilo „dirigirano“ i da ne glasujemo prema „tuđim naputcima“, već da se radilo o stavu Vlade RH i MVPEI.

U nastavku razgovora obje su strane naglasile kako je parlamentarna diplomacija vrlo važna u razvoju bilateralnih odnosa koji su među dvjema državama vrlo dobri. Istaknuto je kako te odnose valja uvijek produbljivati na svim područjima, od gospodarstva, kulture do politike.

Veleposlanik je završno poželio predsjednici Nacionalnog odbora uspjeh na predstojećim parlamentarnim izborima.

Author: Služba za odnose s javnošću