Saborsko izaslanstvo zadovoljno raspravom u Europskom parlamentu

Bruxelles - Članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora izrazili su u srijedu zadovoljstvo raspravom u Europskom parlamentu o Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Izaslanstvo u sastavu: Neven Mimica, Željka Antunović, Vesna Pusić, Marija Pejčinović Burić i Milorad Pupovac predvodio je predsjednik Sabora Luka Bebić. 

Europski parlament je u srijedu raspravljao, a u četvrtak će glasovati o davanju pristanka na Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji koji će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća koje će tada prvi put zasjedati s 28 zemalja, a Hrvatska će imati status promatrača. Punopravna članica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013. 

"Možemo biti ponosni, danas je lijepo biti Hrvat u Europskom parlamentu", rekao je Bebić novinarima ističući da su sve glavne stranke u Europskom parlamentu podržale Hrvatsku i da je u raspravi sudjelovalo više zastupnika nego što se očekivalo, njih dvadesetak. "Nakon skoro 11 godina zajedničkog, upornog rada danas ulazimo u svečanu završnicu. Politički konsenzus u Hrvatskoj pomogao nam je da brže i lakše provedemo prilagodbu. Za nas je vrlo važno što u Europskom parlamentu postoji visok konsenzus o Hrvatskoj među svim političkim skupinama, što se danas vidjelo u raspravi", rekao je Neven Mimica. 

Vesna Pusić, koja predsjeda odborom koji je nadzirao pristupne pregovore, također je izrazila zadovoljstvo vrlo pozitivnom raspravom u Europskom parlamentu. Ona se osvrnula, ne spominjući izravno o kome je riječ, i na "smiješne intervencije i rasprave nekih zastupnika koji se brinu da nam se ne bi naškodilo time što ulazimo u Europsku uniju, dok oni istodobno sjede u klupi Europskog parlamenta". Jedini polemičan istup imao je britanski euroskeptik Nigel Farage koji je Hrvatima poručio da su čekali na neovisnost tisuću godina i da će je ponovno izgubiti nakon dvadesetak godina. "Glasovanje za ulazak u Europsku uniju glasovanje je za pridruživanje novoj Jugoslaviji", rekao je Farage, koji je rekao da su u hrvatskim strukturama još "stari komunisti, da nema slobode tiska, koji bi mogao objaviti članak protiv pristupanja EU-u". Marija Pejčinović Burić je ocijenila da je rasprava bila vrlo zanimljiva, da su se čule dobre vijesti za Hrvatsku te izrazila nadu da će veliki broj zastupnika glasovati za hrvatsko pristupanje. Milorad Pupovac je rekao kako iz rasprave proizlazi da se najveći dio Europskog parlamenta raduje tome da će sutra biti izglasan pristanak na pristupni ugovor s Hrvatskom i da ulazak Hrvatske otvara vrata i za ostatak regije. "Danas nije bilo nikakvih prigovora Hrvatskoj, osim upozororenja da moramo nastaviti s reformama", rekla je Željka Antunović.

Author: Internet redakcija/Hina