Daniel Mondekar primio talijanskoga senatora Lodovica Sonega

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar sastao se danas sa senatorom u Senatu Talijanske Republike Lodovicom Sonegom. Na sastanku je nazočila i zastupnica Melita Mulić. 

Središnja tema sastanka bila je jačanje suradnje Hrvatske i Italije u sklopu Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative. Senator Sonego predložio je tješnju suradnju dviju država u smislu davanja  potpore zemljama regije u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u. Predložio je i suradnju u zajedničkim projektima infrastrukturnoga i energetskoga povezivanja zemalja SEI-a te u maritimnoj politici. 

– Između hrvatskih i talijanskih luka poput Rijeke i Trsta postoji konkurencija, no one nude izlaz na more različitim tržištima, rekao je Sonego. Dodao je kako to nije prepreka za poboljšanje suradnje Italije i Hrvatske, već može doprinijeti poticanju naše konkurentnosti s lukama na sjeveru Europe. Najavio je također održavanje sastanka Odbora za gospodarske odnose Parlamentarne skupštine SEI-a u Italiji najesen ove godine. Na njemu će dominirati teme poput razvoja željezničke i drugih infrastruktura, energetskoga povezivanja i suradnje pomorskih luka zemalja ovoga dijela Europe. 

Daniel Mondekar i Melita Mulić podržali su prijedloge senatora Sonega u vezi s nadolazećim sastankom Odbora za gospodarske odnose PS SEI-a te se složili u tome da Hrvatska i Italija, kao i druge države SEI-a koje su članice EU-a, trebaju poslati snažnu poruku zemljama regije kako bi ih se ohrabrilo da učine sve napore radi što skorijeg integriranja u EU i NATO. 
 

Author: Služba za medije