Sabor se minutom šutnje prisjetio Stjepana Radića i lipanjskih žrtava

Zagreb - Saborski zastupnici na početku zasjedanja u petak minutom su šutnje odali počast Stjepanu Radiću i drugim žrtvama atentata u Beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928.

U beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. Puniša Račić pištoljem je ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio Stjepana Radića, a ranio je i Ivana Pernara i Ivana Granđu, zastupnike Hrvatske seljačke stranke. Njima u spomen Hrvatska 20. lipnja obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. 

Predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je kako je Stjepan Radić još tijekom života postao jednom od najuglednijih i najpopularnijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske zamisli.

Politički progon i zatvaranja nisu ga pokolebale da svojoj ideji političke emancipacije Hrvatske ostane vjeran do kraja života, kazao je Leko. Podsjetio je kako je Stjepan Radić i nakon atentata tražio raspuštanje Narodne skupštine, nove izbore i reviziju Vidovdanskoga ustava.

Istaknuo je kako je hrvatski narod prošao trnovit put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi. "Ovo je prigoda da sadašnjim i budućim generacijama ukažemo na prijelomne točke u povijesti koje su odredile političku budućnost Hrvatske", kazao je Leko. Prisjetio se i danas aktualnih riječi Stjepana Radića: "Vladati znači učiniti da narod nigdje i nikada ne bude gladan, da narod bude zadovoljan. Vladati znači, dakle, u prvom redu čuvati narod od bijede... Svaki naš čovjek treba da znade da nama sloboda ne smije biti samo gospodska parada, nego da nam ona upravo nameće veliku odgovornost i veliku brigu, najprije i najviše za narodnu prehranu. Kad je do sada u tom bilo zlo, rekli smo, 'kriv je Madžar, krive su centrale, kriv je sistem ove Monarhije. Sada ćemo, visoki državni sabore, za svaku oskudicu biti krivi mi sami. Suverenost ne znači samo slobodu nego i ogromnu odgovornost'".

Zastupnike je pozvao da minutom šutnje odaju počast Stjepanu Radiću, lipanjskim žrtvama i svima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku.
 

Author: Hina