Glavni tajnik OESS-a Brichambaut posjetio Hrvatski sabor

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula s članovima Izaslanstva održao je radni sastanak s glavnim tajnikom OESS-a Marcom Perrinom de Brichambautom. Sastanku je prisustvovao i voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Manzonis-Vilallonga.

Glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut otvorio je sastanak riječima da je Hrvatska primjer uspješnog procesa demokratizacije. U okviru suradnje sa OESS-om, istaknuo je glavni tajnik, Hrvatska je postigla visok stupanj implementacije i provedbe usvojenih standarda. Misija OESS-a, tako se, u Hrvatskoj bliži svom kraju. Od preostalih zadataka istaknuto je dovršavanje povratka izbjeglica koje se mora sagledati u širem kontekstu regije, te konsolidacija vladavine prava i završavanje započetih pravnih reformi. Kako se i ovi projekti uspješno provode, glavni tajnik OESS-a je pozvao Hrvatsku da bude putokaz ostalim zemljama regije i daljnji partner OESS-a. Naglasio je da se u ovoj godini nama susjedne zemlje susreću s rješavanjem osjetljivih pitanja poput referenduma o neovisnosti Crne Gore i rješavanja statusa Kosova gdje će OESS-a i dalje biti prisutan. Hrvatsko izaslanstvo upoznato je i s nastavkom institucionalne reforme OESS-a.

Tonino Picula objasnio je da Hrvatsku u ovom trenutku bitno određuje ambijent otpočetih pregovora sa EU što utječe na dinamiku i sadržaj reformi. Hrvatska je svjesna da će se samo stabiliziranjem čitave regije ostvariti uvjeti za daljnji ekonomski napredak i razvoj svih zemalja regije. Kroz regionalnu međudržavnu suradnju sadašnji prioriteti su rješavanje problema izbjeglica, organiziranog kriminala i kontrole naoružanja. Naglasio je da se proces povratka izbjeglica u okviru potpisane Sarajevske deklaracije razvija zadovoljavajuće. Suradnja OESS-a i Hrvatske izrazito je dobra te da će Hrvatska nastaviti podupirati prioritete misije OESS-a u regiji.  

U nastavku radnog posjeta glavni tajnik OESS-a Marc Perrin de Brichambaut i voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Manzonis-Vilallonga sastali su se s predsjednikom Odbora za međuparlamentarnu suradnju Miloradom Pupovcem. Na sastanku se razgovaralo o povratku izbjeglica, pri čemu je Milorad Pupovac potvrdio intenciju Vlade da se pitanje povratka izbjeglica podigne na regionalnu razinu čime bi se u proces povratka izbjeglica zajednički uključile sve zemlje regije. Naglasio je kako je na ovom području mnogo napravljeno, ali Hrvatskoj još uvijek predstoji rješavanje tehničkih problema i dovršavanje procesa obnove. Dodao je kako je za suživot izrazito bitno i procesuiranje svih ratnih zločina, te se radi na intenziviranju suradnje sa susjednim državama i kroz segment pravosuđa.

Glavni tajnik OESS-a još jednom je izrazio želju da Hrvatska bude predvodnik regije u demokratskim reformama tim više što su stavovi OESS-a i Hrvatske usuglašeni.