Cliff: Ujedinjena Kraljevina vidi Hrvatsku kao lidera u promicanju europskih vrijednosti u regiji

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel  Mondekar sastao se u srijedu s otpravnikom poslova u Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Ianom Cameronom Cliffom. Na sastanku se razgovaralo o interesu Ujedinjene Kraljevine za suradnju s Hrvatskom radi prenošenja iskustava i pružanja pomoći državama regije koje su trenutačno u procesu pristupanja EU-u. 

U sklopu daljnjeg razvoja regionalne suradnje Ujedinjena Kraljevina vidi Hrvatsku kao partnera u procesu i lidera u promicanju europskih vrijednosti. 

Mondekar je pojasnio ulogu Odbora za europske poslove nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te se osvrnuo na manjak demokratskoga legitimiteta u donošenju odluka na razini EU-a. Novi instrument uvođenja „zelenog kartona“, kojim se nacionalnim parlamentima daje mogućnost da utječu na zakonodavne inicijative Europske komisije, može poslužiti kao uspješna platforma za jačanje njihove uloge na institucionalnoj razini EU-a, za što se zalaže i Ujedinjena Kraljevina.

Na sastanku je bilo riječi i o novom smjeru djelovanja Europske komisije pod vodstvom predsjednika Junckera. Obje su se strane složile u tome da novi koncept Radnoga programa Europske komisije ohrabruje jer je nekoliko bitnih područja u kojima su se nastojali ujediniti prioriteti većine država članica. 

Cliff je pojasnio kako je velik dio javnosti u Ujedinjenoj Kraljevini, posebice poslovni sektor, svjestan važnosti ostanka Ujedinjene Kraljevine u Uniji, međutim potrebno je nanovo definirati pojedina pitanja kao što su smanjenje migracijskog pritiska, pitanje eurozone i Europe „dvije brzine“, snaženje uloge nacionalnih parlamenata u odnosu na Europski parlament te smanjenje utjecaja Unije koja sve više djeluje kao federacija, pri čemu nije nužno mijenjati osnivačke ugovore, rekao je Cliff.

Dogovoreno je da će se tijekom rujna ove godine u suradnji britanskoga veleposlanstva, Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku organizirati sastanak na kojem će prisustvovati visoki britanski dužnosnici zaduženi za pitanja Europske unije i predstaviti britanska stajališta o budućnosti i reformi EU-a te ulogu Ujedinjene Kraljevine u navedenim procesima.
  
 
 

Author: Služba za medije