Predstavnici Odbora za međuparlamentarnu suradnju sastali se s američkim senatorom Georgom Voinovichem

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac, potpredsjednik i članovi Odbora Tonči Tadić, Krešimir Ćosić i Tonino Picula, primili su u radni posjet američkog senatora Georga Voinovicha u čijoj pratnji je bio i veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Ralph Frank.

Senator Georg Voinovich posjetio je Hrvatsku u sklopu svog posjeta zemljama regije. Na početku sastanka senator je uputio čestitke Hrvatskoj u povodu otvaranja pregovora s EU. Na sastanku se razgovaralo o situaciji u regiji s posebnim osvrtom na odnose Srbije i Kosova. Senator je istaknuo da odnosi Srbije i Kosova bitno utječu na stabilnost u regiji te da narušavanje stabilnosti iznimno utječe na gospodarstvo i turizam i u Hrvatskoj i u zemljama regije. Krešimir Ćosić je istaknuo da je na Kosovu potrebno promijeniti društvenu klimu kako bi došlo do reforme cjelovitog društva. Podsjetio je da se u Hrvatskoj reforme događaju puno brže nego što je to slučaj s ostalim dijelovima regije.

Tonino Picula je zahvalio na podršci Hrvatskoj u njenom procesu  demokratizacije, složio se sa senatorom da o odnosima Kosova i službenog Beograda ovisi budućnost regije. Podsjetio je da Hrvatska ima posebne interese da se područje Kosova stabilizira prvenstveno zbog razvoja gospodarstva i investiranja. Tonči Tadić dodao je da Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina također imaju bitan utjecaj na situaciju u regiji. 

Razgovaralo se i o budućem priključenju Hrvatske NATO-u. Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac rekao je da hrvatska javnost još uvijek percipira NATO s određenim nepovjerenjem. Svi sudionici sastanka složili su se da mediji mogu pripomoći podizanju popularnosti ovog vojno-političkog saveza u RH.