Izvješće o radu Probacijske službe za 2014.: Lani odrađeno 490.710 sati rada za opće dobro

Zagreb - Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt izvijestila je u utorak da su osobe uključene u probaciju lani odradile 490.710 sati rada za opće dobro.

- Smatramo kako smo došli do toga da je ta služba postala aktivna i funkcionalna, no prostora za poboljšanje ima u dijelu uključivanja pravnih osoba tako da budu domaćini rada za opće dobro, ocijenila je Artuković Kunšt podnoseći Izvješće o radu Probacijske službe za 2014. saborskomu Odboru za pravosuđe. Za sada je, kaže, riječ o 900 pravnih osoba, no intenzivno se radi na promoviranju takve vrste zapošljavanja onih koji su obuhvaćeni probacijom. - Cilj je osigurati što uspješniju reintegraciju i uključivanje u društvo nakon počinjenja kaznenog djela, rekla je Kunšt.

Predsjednik Odbora Josip Kregar ustvrdio je da u javnosti postoji "neobičan dojam da se probacija odnosi na ljude koji su zapravo zaslužili sjediti u zatvoru", no Artuković Kunšt takvu je mogućnost odbacila rekavši kako ne može svaki osuđenik biti uključen u probaciju. Radi se o onima kojima je izrečena kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci, odnosno do godine dana, pojasnila je. 

Peđa Grbin smatra kako je česta zabluda da strože kazne dovode do smanjenja kriminaliteta u društvu. - Tu zabludu pobijaju statistički podatci koji pokazuju da društva koja posežu za mjerama resocijalizacije i komunikacije s počiniteljima kaznenih djela imaju najmanju stopu kriminaliteta, rekao je Grbin.

Najveći udio zatvorske populacije u stanovništvu je u SAD-u u kojoj je jedan posto stanovništva u svakom trenutku u zatvoru. - U Hrvatskoj je ta brojka oko 0,1 posto, rekao je Grbin te dodao kako je stopa ubojstava u Hrvatskoj na 100 tisuća stanovnika pet puta manja nego u SAD-u.

Ingrid Antičević Marinović ocijenila je kako je probacija postala uspješnim projektom zbog niza zakona i dobre praksa. Ustvrdila je također da nam je Kazneni zakon još uvijek prestrog. 

Zamjenica ministra pravosuđa izvijestila je kako većinu zadataka vezanih uz probacijsku službu čini rad za opće dobro (41,8 posto), a drugi dio odnosi se uglavnom na nadzor uvjetnih otpusta.

Probacija je lani na izvršavanje zaprimila 3.618 novih predmeta, odnosno deset posto više nego u 2013., a završila je 3.572 predmeta, od čega je 85 posto njih uspješno izvršeno.
 

Author: Hina