Predsjednik turskog parlamenta razgovarao sa članovima Odbora za europske integracije

Zagreb - Bülent Arinç, predsjednik turske Velike nacionalne skupštine s izaslanstvom razgovarao je u Hrvatskom saboru s Nevenom Mimicom, predsjednikom Obora za europske integracije i članovima Odbora.

Neven Mimica je izrazio zadovoljstvo prilikom za razmjenu mišljenja u sklopu ovog važnog posjeta, posebno iz razloga što u okviru parlamentarne suradnje dviju zemalja Odbor za europske integracije ima najrazvijenije kontakte sa srodnom Komisijom za europske integracije turskog parlamenta. Upoznao je izaslanstvo sa strukturom i djelokrugom rada Odbora, njegovom funkcijom i značenjem u procesu pristupanja EU. 

Osvrnuvši se na trenutnu fazu screeninga, koji bi trebao završiti do listopada, najavio je i skori početak pregovora. Naglasio je da je za Hrvatsku važniji proces priključenja od samog datuma pristupanja EU jer će provedene reforme i promjene dovesti do povećanja standarda građana. U okviru razgovora o EU, Neven Mimica je istaknuo važnu ulogu Hrvatske i Turske koje svojim geografskim položajem imaju dodatnu odgovornost u pozitivnom djelovanju na stabilnost i europeizaciju Balkana. Zaključio je da će primanjem Turske u EU, Europa potvrditi jednu od svojih temeljnih vrijednosti - ''ujedinjeni u različitosti''.

Bülent Arinç ukratko je predstavio rad Komisije za europske integracije turske Velike nacionalne skupštine koja djeluje od 2002. godine. Naglasio je da  su Hrvatska i Turska na istom putu te da je potrebna što veća suradnja i razmjena iskustava. Pristupanje Turske EU također podržavaju sve političke stranke, no kriteriji pristupanja EU moraju biti za sve države isti, dodao je. Posljednje četiri godine napravljeno je najviše pomaka u pregovorima i reformama.

U nastavku sastanka razgovaralo se o reformama i izazovima na području poljoprivrede u procesu pristupanja EU. Dogovorena je daljnja parlamentarna suradnja i jačanje veza između dva srodna odbora.
Razgovor je završen zahvalom članice Odbora za europske integracije Lucije Čikeš na turskoj potpori kandidaturi Splita za sjedište tajništva Parlamenta mediteranskih zemalja koji je u osnivanju, a okupljat će 24 mediteranske zemlje.