Željka Antunović primila predsjednika Povjerenstva francuske Vlade za informatiku i slobode

Zagreb - Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunović primila je u radni posjet senatora Alexa Turka, predsjednika Vladinog povjerenstva za informatiku i slobode (CNIL). Posjetu su bili nazočni Francois Saint-Paul, veleposlanik Francuske u RH, Florenc Fouretes, šef Službe kontrole u Vladinom povjerenstvu, Claude Touzain, šef „Twinning“ projekta za Hrvatsku i Pascal Reymond, savjetnik Republike Francuske u projektu „Twinning“.

Na sastanku se razgovaralo o međusobnoj suradnju dviju zemalja u okviru „Twinning projekta“ i pitanjima vezanim za zaštitu osobnih podataka. Antičević je istaknula kako će francuska iskustva i sugestije pomoći da Agencija za zaštitu osobnih podataka i drugi institucionalizirani oblici koji se bave ovim pitanjima što bolje funkcioniraju. Alex Turk, predsjednik Vladinog povjerenstva za informatiku i slobode konstatirao je da se projekt razvija i donosi željene rezultate.  Osvrnuo se na važnost Agencije za zaštitu osobnih podataka koja u Republici Hrvatskoj egzistira nešto manje od dvije godine. „Stanje svijesti u Agenciji za zaštitu osobnih podataka nas ohrabruje u našim nastojanjima“ istaknuo je Alex Turk te je podsjetio da je dogovoren sljedeći sastanak sa šefom Agencije za nadzor osobnih podataka koji će se održati u Parizu polovinom svibnja ove godine. Predsjednik Vladinog povjerenstva za informatiku i slobode podsjetio je da je zaštita osobnih podataka temeljno pravo svakog pojedinca te da je pravo na zaštitu osobnih podataka potrebno tretirati kao i sva druga ljudska prava. U Francuskoj se nastoji stvoriti pozitivan stav kod građana, odnosno nastoji se educirati građane da se radi o jednom konkretnom pravu kojeg javnost u Francuskoj nije svjesna.  Ova nastojanja potrebno je prenijeti i na Hrvatsku ustvrdio je Alex Turk. Izdvojio je nekoliko važnijih aspekata kojima se bavi ovaj projekt i koje je potrebno implementirati u RH, a to su: neovisnost Agencije za zaštitu osobnih podataka o Ministarstvu unutarnjih poslova, zakonski tekstovi koji se odnose na stvaranje novih kartoteka ili modificiranje postojećih u nadležnosti policije, uspostava odnosa Parlamenta i Vlade prema Agenciji za zaštitu osobnih podataka, i mogućnost pristupa podacima iz kartoteka. 

Predsjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije složila se sa zahtjevom da zaštita osobnih podataka postane temeljno ljudsko pravo. Istaknula je da ne postoji dovoljno razvijena svijest kod građana,  a također i kod državne administracije oko ovog pitanja. Država ima pravo i potrebu prikupljati i koristiti osobne podatke, ali isto tako država mora prihvatiti da su ti podaci i dalje osobno vlasništvo pojedinca, a Agencija za zaštitu osobnih podataka predstavlja instrument kojim građani štite svoje pravo, podsjetila je Antunović.